Kultura

Igre donose 136 programa na 30-ak lokacija

Igre donose 136 programa na 30-ak lokacija

Povodom otvaranja 64. Dubrovačkih ljetnih igara 10. srpnja danas je održana  konferencija za novinare u hotelu Argentina.

– Zahvaljujući Ministarstvu kulture, Gradu koji je ove godine dao čak 300 tisuća kuna više nego prošle godine, Županiji, te generalnom sponzoru Vipnetu te brojnim drugim sponzorima, 64. Dubrovačke ljetne igre će s budžetom od 12 milijuna kuna publici omogućiti bogat, raznovrstan i kvalitetan umjetnički program, a Igre u tom iznosu sudjeluju s 40 posto vlastitih sredstava. Radujem se Otvaranju i radu s novim umjetničkim vodstvom, a posebno me veseli što nakon jučerašnjeg susreta s predsjednikom Josipovićem na Pantovčaku mogu potvrditi njegov dolazak u Dubrovnik 10. srpnja – istaknula je ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović.

– Grad Dubrovnik je domaćin Igara kao i svake godine i mi smo ujedno glavni šefovi logistike, finanacijske i organizacijske i to s ponosom činimo punih 63 godine. Nadam se da će brojni programi kojih ove godine ima jako puno, dati jednu novi sliku Grada kao umjetničkog središta Europe i da će to biti najbolji pokazatelj da se naša kandidatura za europski grad kulture 2020. može ostvariti. Ove godine najavljujem da će se gradonačelnik vratiti 40 godina unatrag. Gospodin Dolenčić je predložio, akademik Vekarić ocijenio prihvatljivima, i ja sam prihvatio vratiti se u dane Dječjeg Kazališta Marina Držića i biti jedan od glumaca u predstavi -istaknuo je gradonačelnik Andro Vlahušić.

– Dubrovnik je nastao na onom mjestu na kojem je čovjek shvativši prirodu oko sebe i u sebi ostvario njihov  savršen spoj – suprožetost, ljubav i suradnju koja ne prestaje. Nebo je tu ugledalo svoj upis na zemlji, voda je našla svoju pravu žeđu, a plamen svoje lice za vječnu ozarenost, zemlja je otkrila svoj zaštićeni vrt, čovjek svoju mjeru, a mjera svoj uzor, kaže Luko Paljetak u svojoj knjizi – istaknuo je uvodno intendant Krešimir Dolenčić dodavši:

– Dubrovačke ljetne igre ove će godine ponuditi 136 programa,  što je za 40 posto više nego je znalo biti. Silan je entuzijazam na koji nailazimo po cijeloj Hrvatskoj za naše Igre. Strašno je važna  i suradnja s lokalnom zajednicom Važno nam je ponuditi lokalnoj zajednici nešto što će se preliti vani. Nije to samo floskula, jer smo ušli u Europsku uniju, a naš koncept je da ne trebamo biti sretni samo zbog toga što nam dolaze neke zvijezde, već mi moramo biti ponosni na sebe same jer imamo jednu snažnu umjetničku, kulturnjačku reprezentaciju koja osvaja zlatne medalje. U tom smislu je glazbeni, dramski, filmski, književni, likovni program poprilično jak i baziran je na dobrim i kvalitetnim hrvatskim umjetnicima. Prostori na kojima ćemo ih izvoditi su brojni, ima ih čak 30-ak, a u svim premijernim  predstavama  sudjelovat će publika,  negdje kao glumci, dok je interakcija s publikom predviđena i kod Bobe Jelčića i Nataše Rajković, i kod Borisa Bakala, cirkusa i ostalih.  Ove je godine 2400. obljetnica  osnivanja Platonove akademije i lijepo je da se to u Dubrovniku obilježi na ovaj način – dodao je naglasivši  kako će i glazbeni program biti usko vezan uz dramu te da će svaki koncert imati jedan dramski uvod.

– Ja se osjećam građaninom ovog grada jer 30 godina šetam po njegovim ulicama i oženio sam se tu. Mislim da je u našoj državi previše problema i dijagnoza, a da smo u terapijama jako slabi. Ja vas pozivam na jednu 45-dnevnu terapiju radosti- istaknuo je Dolenčić.

Ivana Galić, rukovoditeljica marketinških komunikacija Vipneta predstavila je aplikaciju Vip script mladih kreativaca koja gledateljima omogućava da u stvarnom vremenu prate prijevod predstave Medeja i Ekvinocija na engleski ili suvremeni hrvatski jezik na mobilnim uređajima. Ta će aplikacija ujedno gluhim i naglihim osobama te stranim turistima, omogućiti prevladavanje komunikacijskih barijera u praćenju predstava. Ovu aplikaciju će moći bespalatno koristiti putem stranice sdf.vip.hr na tabletu ili pametnom telefonu.

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist