Zanimljivosti

IGRA S PAPIROM U Lazaretima izložba o origamiju!

Izložba „Skriveni svjetovi u papiru“ bit će otvorena u subotu 9. kolovoza u 16 sati u Art radionici Lazareti.

Izložba je nastala kao rezultat suradnje Hrvatskog origami društva i inicijative mladih “Dracon Dubrovnik Cosplay“, a uz potporu Art radionice Lazareti i Grada Dubrovnika.

Izlagači Božo Cicvarić i Petra Ivatović svoje su umijeće razvijali uz majstoricu Sanju Srbljinović Čuček koja je izlagala na festivalu Treće uho 2012. u Dubrovniku. Izložbu je u obnovljenim prostorima Lazareta postavila kustosica i znalac za estetiku Mirjana Zec.

Na otvorenju će se prikazati i dokumentarni film o umijeću savijanja papira “Between the folds” redateljice Vanesse Gould.

“Origami kao umjetnost nije ništa drugo nego igranje s papirom… igranje s različitim formama i oblicima. Sve što je potrebno je znatiželja odnosno želja za istraživanjem. Svaki puta kada ostanete bez riječi i ideja, kada zastanete na nekom problemu, kada ste nervozni, kada nemate koncentracije, savijte nešto od papira – rezultati bi vas mogli iznenaditi. Čak i ako niste zadovoljni krajnjim rezultatom i zgužvate papir origami vas umiruje i djeluje terapijski. Upravo zbog svog meditativnog djelovanja origamiju se u Japanu pridaje veliki duhovni značaj. Jedan od uvaženih svjetskih origamista, Bernie Peyton jednom je rekao: svrha origamija je davanje… davanje tog tihog unutarnjeg osobnog svijeta unesenog u presavijeni papir. Nekada je puno ljepše pokloniti nekome vlastiti model od papira koji može biti odraz vaše osobnosti nego tražiti riječi kako bi se izrazili.”

– Svrha izložbe je prikazati koliko svjetova je skriveno u papirima i čekaju na naše ruke da ih oslobode te istovremeno pokazati da se, osim riječima, i kroz origami može komunicirati – kazao je povodom izložbe Božo Cicvarić.

Pročitajte još

PERFORMANS ILI IGRA SKRIVAČA? Bankomat ‘sakrili’ šarenim linculom

Dulist

NATJECANJE U RUSIJI Dubrovkinja Marina Kovačić u borbi za titulu najbolje recepcionerke

Dulist

‘ELITNI’ TURIZAM Ogulio jaja i prizalogajio prije leta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija