Zanimljivosti

IGRA S PAPIROM U Lazaretima izložba o origamiju!

IGRA S PAPIROM U Lazaretima izložba o origamiju!

Izložba „Skriveni svjetovi u papiru“ bit će otvorena u subotu 9. kolovoza u 16 sati u Art radionici Lazareti.

Izložba je nastala kao rezultat suradnje Hrvatskog origami društva i inicijative mladih “Dracon Dubrovnik Cosplay“, a uz potporu Art radionice Lazareti i Grada Dubrovnika.

Izlagači Božo Cicvarić i Petra Ivatović svoje su umijeće razvijali uz majstoricu Sanju Srbljinović Čuček koja je izlagala na festivalu Treće uho 2012. u Dubrovniku. Izložbu je u obnovljenim prostorima Lazareta postavila kustosica i znalac za estetiku Mirjana Zec.

Na otvorenju će se prikazati i dokumentarni film o umijeću savijanja papira “Between the folds” redateljice Vanesse Gould.

“Origami kao umjetnost nije ništa drugo nego igranje s papirom… igranje s različitim formama i oblicima. Sve što je potrebno je znatiželja odnosno želja za istraživanjem. Svaki puta kada ostanete bez riječi i ideja, kada zastanete na nekom problemu, kada ste nervozni, kada nemate koncentracije, savijte nešto od papira – rezultati bi vas mogli iznenaditi. Čak i ako niste zadovoljni krajnjim rezultatom i zgužvate papir origami vas umiruje i djeluje terapijski. Upravo zbog svog meditativnog djelovanja origamiju se u Japanu pridaje veliki duhovni značaj. Jedan od uvaženih svjetskih origamista, Bernie Peyton jednom je rekao: svrha origamija je davanje… davanje tog tihog unutarnjeg osobnog svijeta unesenog u presavijeni papir. Nekada je puno ljepše pokloniti nekome vlastiti model od papira koji može biti odraz vaše osobnosti nego tražiti riječi kako bi se izrazili.”

– Svrha izložbe je prikazati koliko svjetova je skriveno u papirima i čekaju na naše ruke da ih oslobode te istovremeno pokazati da se, osim riječima, i kroz origami može komunicirati – kazao je povodom izložbe Božo Cicvarić.

Pročitajte još

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist