DuList INUrednički izbor

IDEJA ANE CAREVIĆ I DIVNE IVIĆ Jeste li bili na prvom vintage buvljaku u Dubrovniku?

IDEJA ANE CAREVIĆ I DIVNE IVIĆ Jeste li bili na prvom vintage buvljaku u Dubrovniku?

Deee Vintage je kreativno modni i vizualni projekt, rezultat spoja raznolike vintage selekcije brendirane i no logo sartorijalne odjeće te posebnih asesoara (od nakita do torbica, od cipela do retro dizajna…) – od 60-ih do prve polovine 90-ih.

Iza Deee Vintage stoji otkačena Talijanka Divna Ivić, vintage kolekcionarka i stylist koja se godinama strastveno i profesionalno bavi sakupljanjem i istraživanjem posebnih komada po buvljacima i nepoznatim malim dućanima širom svijeta. Većina selektirane robe dolazi iz Italije, Francuske, Njemačke, Amerike i Ex-Yu.

– ‘Vintage’ je riječ koja dolazi od dvije francuske riječi, ‘vingt’ (dvadeset) i ‘vendage’ (berba). To zbog dva razloga: vintage obuhvata odjeću, obuću … koji su stari barem dvadeset godina. Baš ta berba je isto važan koncept: što više pustite vino da stari u pravim uvjetima, to je finije i bolje. Tako da mi nikad nije dosta tumačiti ogromnu razliku između ‘second handa’ i vintagea: second hand može biti bilo što, od ‘korporativnog’ komada odjeće iz Zare ili H&M, koji sebi svi mogu priuštiti, do već korištenog vintage komada. Vintage može biti ‘second hand’, ali može biti i nikad korišten, takozvani ‘new old stock’- ispričala nam je Ivić.

Upravo su buvljaci ti koji su spojili Dubrovkinju Anu Carević i Divnu. Anina strast prema vintageu rodila se preseljenjem u Zagreb gdje redovito posjećuje buvljake, second hand i vintage trgovine. Osim posebnih i unikatnih komada kao prednost buvljaka Ana ističe i važnost recikliranja odjeće. Svoj prvi buvljak odlučila je organizirati u Gradu koji želi probuditi i ponuditi više sadržaja koji bi povezivali mlade ljude.

Pročitajte još

[FOTO] Brojni ljubitelji kamenica uživaju u Malom Stonu, pogledajte koga smo ‘uhvatili’!

Dulist

TAKSISTI SLOŽNI Ima nas previše i treba uvesti reda!

Nora Di Leo

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist