DuList IN

IDEALAN BIJEG OD ‘KORONA’ SVAKODNEVICE Oni su za vas izabrali najljepše filmske i TV serijske naslove

IDEALAN BIJEG OD ‘KORONA’ SVAKODNEVICE Oni su za vas izabrali najljepše filmske i TV serijske naslove

U situaciji kada nam ne preostaje drugo doli zatvoriti se u vlastite domove, mnogi Dubrovčani u potrazi su za sadržajima kojim će ispuniti svoje dane. Neki su se prihvatili savladavanja kulinarskih vještina, dovođenja u red ormara ili pak uređivanja vrtova. Većina ih je ipak posegla za dobro poznatim ‘alatom’ za ubijanje dosade – gledanjem omiljenih TV serija i filmova. Naime, čak su stručnjaci savjetovali odmak od svakodnevice te izbjegavanje ‘predoziranja’ dnevnim vijestima pa vam nitko neće zamjeriti ako ih odgledate i tri u komadu. U nastavku vam donosimo pregled omiljenih naslova naših sugovornika po reputaciji pasioniranih filmofila i ljubitelja malih ekrana.

AIDA ČAKIĆ, NOVINARKA

IDEALAN BIJEG OD ‘KORONA’ SVAKODNEVICE Oni su za vas izabrali najljepše filmske i TV serijske naslove

Ako tražite filmove koji će vas zabaviti u ovo teško vrijeme, nasmijati do suza, skrenuti misli od stvarnosti, onda ovaj odabir nije za vas. Dakako, svaki film pruža neku vrstu razonode, ali ljepotu sedme umjetnosti pronalazim u dodirnim točkama s realitetom života. Film je iskustvo, putovanje, inspiracija, filozofija, a ponajviše emocija. Pogledala sam puno izvrsnih filmova i zbog toga mi je teško tek tako ‘nabacati’ nekoliko njih pa sam odlučila izdvojiti neke od najdražih redatelja i njihova vrhunska dostignuća. Filmovi Poljaka Krzysztofa Kieślowskog remek djela su emocija, dramatične sile i izuzetne snage. Najbolje je upoznati ga kroz popularnu trilogiju Blue, White, Red te mini seriju Dekalog i The Double Life of Veronique. Nedavno sam pogledala izvrstan rumunjski film The Death of Mr. Lazarescu koji me je jako podsjetio na Kieślowskog. Jedno vrijeme opsesija mi je bio Terrence Malick. Estetika, poetičnost i izvrsni glumci neke su od odlika njegovih filmova, a meni su najdraži A Hidden Life, To the Wonder, Knight of Cups, Badlands i Days of Heaven. Paul Thomas Anderson režirao je There Will Be Blood, jedan od najboljih filmova ikada, a od njega obožavam i The Master, Magnolia i simpatični Punch – Drunk Love. Zapravo je teško ovako izdvojiti nekoliko njih, grijeh je ne spomenuti Wima Wendersa (Paris, Texas), Todda Solondza (Happiness), Milosa Formana (Man on the Moon), Woodya Allena (Cassandra’s Dream)… Barem jedan pogledan film od navedenih učinit će vam život podnošljivijim.

VEDRAN LEVI, FOTOGRAF

IDEALAN BIJEG OD ‘KORONA’ SVAKODNEVICE Oni su za vas izabrali najljepše filmske i TV serijske naslove
btfhdr

Zahvaljujući velikom broju novih online platformi, putem kojih se mogu gledati filmovi i serije, izbor nikad nije bio veći. S obzirom na nastalu situaciju i obaveze u Civilnoj zaštiti vremena za gledanje nema previše. Oduvijek su me privlačile serije koje spadaju u žanr fantastike te one koje ponekad nisu lagane za gledanje poput Criminal Mindsa ili Black Mirrora. Neke njihove epizode nisu za one tanjih živaca. Zadnjih mjeseci na rasporedu mi se našla prva sezona norveško-danske serije Ragnarok. Radnja se događa u izmišljenom gradu Edda koje postaje poprište sukoba između bogova i divova koji su obilježili skandinavska vjerovanja davnih vremena. Radnja počinje povratkom obitelji Seier i njihovoj integraciji u društvo koje je pod prividnom vlašću bogate obitelji Jutuls. Serija se uz vječni sukob započet Ragnarokom, velikom bitkom koja je obilježila kraj svijeta, bavi klimatskim promjenama, generacijskim sukobom, problemom moćnih korporacija i zataškavanja. Možda najbolji segment Ragnaroka su nama nepoznati glumci koji nisu primjer savršenosti koje smo naučili gledati u američkim serijama. Svoj dio posla su odradili odlično.

Također preporučio bih gledanje na originalnom norveškom jeziku uz titlove, jer engleska verzija nekako se ne uklapa u atmosferu serije. Za one koji su ljubitelji Game of Thrones serijala, predložio bih prvu sezonu rađenu po igrici The Witcher, ako je već nisu pogledali. Produkcija i efekti možda nisu grandiozni kao u GoT-u, ali s obzirom na priču nisu ni potrebni. Praćenje serije možda nekome bude problematično jer paralelno se prati radnja dva lika, witchera Geralta od Rivije i princeze Ciri. Njihov vremenski tok nije istog razmaka. Geralta se prati kroz duže vremensko razdoblje pa skakanje kroz vrijeme u početku je malo zbunjujuće. Glavni lik Geralt, kojeg glumi Henry Cavill, ujedno je veliki ljubitelj same kompjuterske igre. I prije nego što je scenarij bio napisan urgirao je za tu ulogu, koju je na kraju i dobio. Zanimljiva je i pjesma koja se provlači kroz seriju Toss a coin to your witcher. Svakako ćete je pjevušiti do kraja gledanja, a već je dobila nekoliko prerada. Ako vam se ne gledaju veliki serijali od desetak ili više sezona, a volite povijest i tematika templara nije vam strana onda biste trebali pogledati dvije sezone Knightfall-a.

Možda je Dubrovčanima poznata, jer se prva epizoda snimala u Dubrovniku u Pilama i dijelu zidina, gdje smo glumili Acru, zadnju utvrdu templara u Svetoj zemlji. Likovi i dio povijesti su fiktivni, iako je poznat pad templarskog reda. Glavni likovi oko koje se vrti radnja su Landry de Lauzon i francuski kralj Philip IV. Sekvence borbi su odlično urađene, a i sama produkcija je odlična. Od kriminalističkih serija mogao bih preporučiti treće uprizorenje True Detective-a. Ako volite Pirate s Kariba, preporučio bih vam Black sails. Iako je priča smještena u vrijeme prije radnje Otoka s blagom, ovo nije serijal za djecu. Onima kojima nije dosta priče o koronavirusu i drugim zarazama vrijeme je za pogledati dansku seriju The Rain čija bi se treća sezona trebala početi prikazivati u svibnju.

NIKŠA GRLJEVIĆ, GLASNOGOVORNIK JGP LIBERTAS

IDEALAN BIJEG OD ‘KORONA’ SVAKODNEVICE Oni su za vas izabrali najljepše filmske i TV serijske nasloveU vremenu pandemije, nekako treba ispuniti dan/e, a kud bolje nego čitajući ili gledajući serije i filmove. Pa krenimo… The Sopranos – serija kojom je počeo ‘pad’ filmske industrije. Što je Umijeće ratovanja u ukoričenom izdanju to su Sopranosi na malim ekranima. Narcos – pola svijeta ne zna tko je Ringo Starr, cijeli svijet zna tko je Pablo Escobar. Prve dvije sezone odlične, treća malo manje, no sve u svemu serija koju vrijedi pogledati. Casa de papel – moderna, brza kombinacija svega što živimo: medija, kriminala, policije i isprepletenih odnosa. Mućke – iako se vrte na televiziji, ja sam među onima koji ovaj klasik nad klasicima ima doma. Život s kojim zajedničke točke može pronaći svatko tko živi na ovim meridijanima. Fawlty Towers – još jedan britanski klasik koji baca oko na ugostiteljstvo i pružanje usluga smještaja na nešto drukčiji način. Tvornica snova u zadnjih par godina, desetljeća, šteka za Netflixom, HBOom i njima sličnima. Tako su na repertoaru klasici koje najčešće biram po glumcima (Al Pacino, Robert De Niro, Marlon Brando). Osim ‘Kuma’ koji povezuje svu trojicu, riječ je o veličinama koje su snimile niz vrhunskih filmskih uradaka.

ŽARKO DRAGOJEVIĆ, PR I GLAZBENIK

IDEALAN BIJEG OD ‘KORONA’ SVAKODNEVICE Oni su za vas izabrali najljepše filmske i TV serijske nasloveU ovim pomalo dugim danima našlo se podosta vremena za TV serije i malo manje filmove, a moje vrijeme su većinom ispunili kriminalistički naslovi na Netflixu (Ozark, La Casa Del Papel, Fauda, Better Call Saul i Narcos: Mexico) te na HBO Go Mayans MC (spin off Sons of Anarchy). Riječ je sve o serijama koje godinama pratim iz sezone u sezonu te su u ovom razdoblju nekako sve idealno premijerno prikazane. Također, iz tjedna u tjedna željno iščekujem nove nastavke sad već kultnog Westworld. Da sve ne ostane samo na kriminalistici i SF-u, moram pohvaliti HBO komediju Entourage koja kroz osam sezona podsjeća na najbolje trenutne legendarne Californication i razotkriva svijet Hollywooda!

RENATA ROMAN DOBROSLAVIĆ, GLASNOGOVORNICA DSO-A

IDEALAN BIJEG OD ‘KORONA’ SVAKODNEVICE Oni su za vas izabrali najljepše filmske i TV serijske nasloveKada je započeo ‘ostani doma’ način života, jedna od prvih stvari koje sam promislila jest kako ćemo imati vremena za filmove i serije koji već dugo stoje na čekanju, za knjige koje nas gledaju na policama i čekaju da ih pročitamo. No, malo toga od zacrtanog sam zapravo uspjela prekrižiti s popisa neodgledanog i nepročitanog. Ne mogu se nazvati filmofilom, no volim dobar film, cijenim dobru preporuku i volim dobre stvari preporučiti dalje. Sve odgledane filmove i serije za vrijeme izolacije ne mogu ujedno i preporučiti, pogotovo ne ovako široj javnosti, nisam spremna preuzeti toliku odgovornost, no mogu sa sigurnošću tvrditi da je ponavljanje majka znanja i da se provjerenim i već odgledanim filmovima treba vraćati, osobito ukoliko ste te filmove gledali u nekoj drugoj životnoj fazi te sada gledate svijet drugim očima. Zato se na mojoj ‘izolacijskoostajem doma listi’ svakako nalaze ponovno odgledani Nedodirljivi – film koji me doveo i do suza i do smijeha, koji sam odgledala, nisam sigurna, ali vjerojatno pet puta i u čijoj glazbi uživam.

Kad smo kod francuskih filmova, ponovno sam pogledala i jedan od mojih omiljenih filmova, Amelie, simpatično posvećivanje pozornosti detalja poput pucketanja crème brûléea čajnom žličicom i sva ta divna glazba u filmu. Upravo sam došla do zaključka kako važnu ulogu za mene u filmu ima glazba i kako često filmove pamtimo po izvrsnoj glazbi pa sam se sjetila talijanskog filma Baciami ancora ponajviše zbog glazbe, a kad smo kod Talijana i asocijacija, iz nepoznatog razloga, ovo čudno vrijeme korone i socijalne distance, podsjetilo me na film Perfetti sconosciuti i prave distance među ljudima koja nas dovodi u zabludu koliko zapravo poznajemo ljude oko sebe. Volim se vraćati filmovima s Will Smithom, tako da sam pogledala ponovno film Skrivena ljepota, a moj omiljeni film s njime Sedam duša ipak nisam pogledala valjda peti put samo iz jednog razloga – kako bih zadržala suze. Isto vrijedi i za U potrazi za srećom. No, ne uzimajući u obzir ovaj isti ishod, ipak sam ponovno pogledala Hrabro srce s Melom Gibsonom kao i Gladijatora. Ponovno gledam novi film Gospoda Guya Ritchieja (da ne bude da sam samo stare filmove preporučila), s meni dragim glumačkim postavom uz napomenu da ga ljubitelji Ritchieja svakako pogledaju, a oni koji ga ne vole – nipošto. No, ako ste želji vidjeti Hugh Granta u jednom sasvim drukčijem izdanju, onda također svakako pogledati.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 22. travnja 2020.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Sunčana nedjelja idealna za đir Gradom!

Dulist

[FOTOGALERIJA] Mladi Privatne gimnazije na maturalnoj večeri

Dulist

STARA ŠKOLA KREKA Marin Ivanović Stoka ponovno dolazi ispričati svoju priču

Dulist