Aktualno

IDE REKATEGORIZACIJA Tko se ne prilagodi novim pravilima, gubi zvjezdice

IDE REKATEGORIZACIJA Tko se ne prilagodi novim pravilima, gubi zvjezdice

Nakon što je najavljeno posku­pljenje paušala po krevetu, ovoga puta iz Ministarstva turizma stižu nove vije­sti za privatne iznajmljivače.

Njih 20 tisuća morat će rekategorizirati svoje smještajne jedinice (jer nisu promije­nili kategorizaciju više od 20 godina). Naime, na snagu je sredinom studenog stupio Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti koji sadrži novi Pravilnik o razvrsta­vanju i kategorizaciji objekta. Njime se standardi smještaja i usluge žele dove­sti na istu razinu. ­

— Iznajmljivači koji su ishodili rješe­nje o odobrenju za pružanje ugostitelj­skih usluga u domaćinstvu do 1. rujna 2007. godine sukladno tada važećem Pravilniku o razvrstavanju i katego­rizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu sada imaju mogućnost uskladiti se sa važećim Pravilnikom u cilju izjedna­čavanja standarda smještajnih obje­kata na hrvatskom turističkom tržištu – ističu iz Ministarstva turizma.

Primje­rice, apartman koji je s radom počeo početkom novog tisućljeća i u koji se kroz godine minimalno ulagalo, ima tri zvjezdice… Isto kao novi apartman koji je ‘u pogon pušten’ u 2017. godini te je uređen na najvišoj mogućoj modernoj razini. Upravo se novim Pravilnikom takvim razlikama želi stati na kraj.

Nije obveza, ali se gube zvjezdice
Zahtjevi se već mogu podnositi. Među­tim, usklađivanje prema Pravilniku ne nameće se kao obveza obzirom da oni iznajmljivači koji neće htjeti podni­jeti zahtjev za usklađivanje, iz razloga što nemaju ili ne žele uložiti dodatna sredstva u uređenje objekta radi podi­zanja standarda, mogu nastaviti pru­žati ugostiteljske usluge.

o, u tom slu­čaju će ostati bez prava na korištenje oznake kvalitete, što je u ovom slučaju kategorija ili popularna – zvjezdica. Dakle, i dalje će moći biti registri­rani kao iznajmljivači, samo neće moći imati oznaku kvalitete. Pita­nje koje se postavlja jest hoće li gosti htjeti ići u takav apartman ili sobu. Onaj tko se odluči na rekategoriza­ciju, mora znati kako su za usklađiva­nje predviđeni optimalni rokovi koji, kako ističu iz Ministarstva, ‘omoguća­vaju dovoljno vremena za prilagodbu i nalaženje najboljeg rješenja za una­pređenje kvalitete smještajnih jedi­nica u domaćinstvima’.

Oni iznajmlji­vači koji su svoje rješenje ishodili do 31. prosinca 2000. godine imaju rok od dvije godine da se usklade s posto­jećim Pravilnikom kako ne bi izgubili svoje zvjezdice. Oni koji su rješenje ishodili u razdoblju od 1. siječnja 2001. godine do 31. prosinca 2004. godine za to imaju tri godine dok iznajmljivači s rješenjima koje su ishodili nakon 31. prosinca 2004. godine imaju čak četiri godine za usklađivanje s postojećim standardima. Upravo izjednačavanje standarda i dovođenje u red smje­štajnih objekata kao dobro izmjenom smatra i jedan od vlasnika dubrovačke tvrtke ‘Direct Booker’ Nino Dubretić.

— Kad bih ja bio gost koji dolazi u destinaciju u kojoj je preko 70 posto kapaciteta registrirano s 3 zvjezdice – u najmanju ruku bi mi bilo čudno. S aspekta destinacije, svakako je dobro imati raspoređenu i jasno označenu kvalitetu kako bi gosti preciznije znali što dobivaju za svoj novac. Sada se u 3 zvjezdice nalaze smještajne jedinice koje su kvalitetom miljama daleko jedna od druge, a najviše zbog odredbe kako je kvadratura, najčešće, jedan od presudnih faktora kod trenutne kate­gorizacije – ističe Dubretić. Naglašava kako je bitno da svaki čovjek s potreb­nim papirima može iznajmljivati, ali i da se ‘kvalitetnije odredi što pripada u 1, a što u 5 zvjezdica’.

— U Dubrovniku, ‘elitnoj’ destinaciji imamo par apartmana s 5 zvjezdica jer je teško zadovoljiti kvadraturu i neke nelogičnosti… Dok recimo dojam koji gost dobiva, ako se primjerice objekt nalazi tik do mora, nema nikakav utje­caj na kategorizaciju – govori nam. Dakle, smatra Dubretić, kategoriza­cija se treba voditi kvalitetom koju gost dobije, a koju ‘čine i dojam, i lokacija, i oprema’…

— … A ne samo ima li apartman 27,5 ili 28 metara kvadratnih – zaključuje Dubretić. Za poslovanje agencija u području privatnog smještaja kao to je Direct Booker radi se o maloj pro­mjeni koja se jednostavno promijeni u sustavu i podijeli po svim internet stra­nicama. Kao i uvijek do sada, sve bitne novosti s tržišta će prenijeti njihovim iznajmljivačima.

Pročitajte još

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist