Zanimljivosti

I umirovljenici grade Pelješki most!

I umirovljenici grade Pelješki most!

Svojim doprinosom gradnji Pelješkog mosta umirovljenici ulažu u budućnost Hrvatske i generacija koje dolaze – poruka je inicijativnog odbora dubrovačke Podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske u akciji koju su ovih dana pokrenuli, a čiji je krajnji cilj povezati državni teritorij Republike Hrvatske.

Naime, kako ističe predsjednik inicijativnog odbora Kruno Koroman, koliko god bili siromašni i zapostavljeni, umirovljenici mogu biti bitan čimbenik u nečemu što bi trebao biti najveći nacionalni projekt.

Ponosni i počašćeni

– Udruga „Pelješki most“ je već osnovana, sa svojim žiro računom i svrhom gradnje Pelješkog mosta prikupljanjem donacija. Mi smo u dubrovačkoj Podružnici Sindikata umirovljenika Hrvatske smatramo da bi bilo dobro pokrenuti i umirovljenike, kojih je u Hrvatskoj oko milijun i tristo tisuća. Uplaćujući makar simbolički iznos, osjetili bi se ponosni i počašćeni da mogu sudjelovati u jednom takvom povijesnom događaju kao što je teritorijalno povezivanje RH – ističe Koroman, inače umirovljeni sudac Županijskog suda Dubrovnik.
Objašnjava kako je danas teško zamisliti umirovljenika koji ne osjeća ni slovo 'd' od domoljublja, posebno iz naše županije, a koji ne bi bio spreman u uplatiti 7,50 kuna. To je, ističe Koroman, cijena jedne kave ili jedne novine, a toliko košta jedan mikron mosta. Centimetar košta tisuću eura ili 7,5 tisuća kuna.
– Svjesni smo da veliki broj umirovljenika ima minimalne mirovine, ali kad znaju da se uplatom simboličnog iznosa od 7,50 kuna time svrstavaju uz bok svima ostalima u društvu, onda im to neće biti teško. Pa koji to umirovljenik ne bi napravio? – tvrdi Koroman, koji kaže kako su prve reakcije umirovljenika odlične.
– Oni su oduševljeni i smatraju kako je riječ o odličnoj ideji i inicijativi u kojoj bi rado sudjelovali, čak s većim iznosima nego što bismo očekivali. Svima koji žele uplatiti predlažemo da uplate iznos koji je umnožak od 7,50 s bilo kojim parnim brojem, dakle 15, 30, 45, 60, 75, 90, 105 ili više kuna, kako tko može.
Budući da je račun za akciju udruge „Pelješki most“ registriran na Samoborskoj banci koja nema poslovnicu u Dubrovniku, dubrovačka Podružnica SUH-a kontaktirala je i Poštansku i Privrednu banku, koje su najdostupnije, a preko kojih bi se na račun mogle uplaćivati donacije, pa se planira se i otvaranje posebnih računa na tim dvjema bankama.
– To je inicijativa koja kreće iz Dubrovnika za cijelu Hrvatsku i to iz dubrovačke Podružnice Sindikata, ali za sve umirovljenike. Potrebno je proširiti inicijativu, ponajprije putem medija. Važno je pustiti ideju u javnost, dovesti je u svaku kuću, k svakom umirovljeniku. Od preko milijun umirovljenika njih barem milijun bi moglo uplatiti makar minimalni iznos od 7,50 kuna. Pa neka uplate samo 7,50 kuna, a što će bit manjina, to je 7,5 milijuna, a to je novac kojim se ipak može napraviti deset metara mosta. Na kraju krajeva, cilj naše akcije jest i to da umirovljenici svojim uplatama potaknu one koji imaju puno više, da im se pridruže – objašnjava Koroman.
Dakle, i umirovljenici grade Pelješki most. Postoji li veća motivacija ostalim građanima da se pridruže onima koji su spremni od onog malo što imaju dati svoj doprinos projektu od nacionalnog interesa.

 

JAVNI POZIV umirovljenicima
Dubrovačka Podružnica SUH-a  p o z i v a  svoje članove i sve umirovljenike s područja Dubrovačko-neretvanske županije i cijele Hrvatske da podupru akciju udruge "Pelješki most" sa sjedištem u Zagrebu, Kneza Ljudevita Posavskog 33, d o n i r a nj e m  minimalnog iznosa od 7,50 kuna za izgradnju Pelješkog mosta, a oni koji mogu i žele donirati više, da doniraju: dvostruko (15 kuna), četverostruko (30 kuna), šesterostruko (45 kuna), osmerostruko (60 kuna), deseterostruko(75 kuna), dvanaesterostruko (90 kuna), četrnaestorostruko (105 kuna)…
Svrha ovoga javnog poziva je potaknuti sve hrvatske umirovljenike da i oni (pa i oni s najnižim mirovinama) sudjeluju u povijesno važnom povezivanju državnog teritorija Republike Hrvatske, što se događa samo jedanput i za sve buduće naraštaje, a za stanovništvo ovoga razdvojenog dijela Lijepe Naše, to je posebno od životne važnosti.
Ujedno je realno očekivati da će umirovljenici doniranjem makar simboličnog iznosa od 7,50 kuna (koliko košta jedan mikron mosta) svojim primjerom potaknuti one hrvatske građane koji imaju neusporedivo više od umirovljenika da i oni doniraju prema svojim mogućnostima.
I do sada, kad god je bilo potrebno, humanost i solidarnost, kao i domoljublje hrvatskih građana, potvrđivala se na djelu uz ravnoporavno sudjelovanje umirovljenika.
Napomena: brojeve računa za uplate donacija objavit ćemo naknadno.

Sindikat umirovljenika Hrvatske
Podružnica Dubrovnik

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist