Aktualno

‘I u EU je izražena neravnopravnost među spolovima’

Dubravka Šuica

Budući da sam u politici dugi niz godina, imala sam priliku suočiti se kako s naprednim tako i s nepoželjnim aspektima politike u pogledu žena. Uzimajući u obzir oba iskustva,

za vrijeme osmogodišnjeg gradonačelničkog mandata te kao zastupnica hrvatskom Saboru i sada u Europskom parlamentu, mogu reći da iako Europska unija zagovara u mnogim svojim deklaracijama ravnopravnost spolova, još uvijek postoje velike nejednakosti u području rada na nacionalnoj, ali i međunarodnoj razini – istaknula je zastupnica Europskog parlamenta Dubravka Šuica.

 Na Globalnom forumu "Žene u Parlamentima"  koji se održava od 27. do 29. studenoga u Bruxellesu sudjeluju  zastupnice iz 188 zemalja te se tom prigodom ujedno se i obilježava 120. godišnjica prvog nacionalnog izbora, u Novom Zelandu, u kojem su žene dobile mogućnost  glasovanja.  Na forumu sudjeluju uspješne žene  iz cijelog svijeta, među kojima treba istaknuti Viviane Reding, povjerenicu Europske komisije, bivšu povjerenicu i ministricu vanjskih poslova Austrije Benito Ferrero Waldner, bivšu predsjednicu Finske Tarju Halonen, bivšu premijerku Islanda Jóhannu Sigurðardóttir, premijerku Jamaike Portiju Simpson-Miller, a svoje višegodišnje političko iskustvo podijelila je i zastupnica Europskog parlamenta Dubravka Šuica.

– Danas je u parlamentarnim demokracijama opredjeljenje za jednakost žena i muškaraca u političkom odlučivanju preduvjet istinske demokracije. Jedna od obveza Europske strategije zapošljavanja je podići stopu zapošljavanja žena i promicati načela jednakosti spolova u svim političkim ciljevima. Postoje izviješća Europskog parlamenta koja se zalažu da barem 10 posto vodećih pozicija u tvrtkama moraju pripasti ženama. Žene moramo neprestano ohrabrivati i poticati kako bi bile ravnopravno zastupljene u svim aspektima društva – zaključila je Šuica.

Glavni cilj konferencije je da sudionice međusobno podijele dosadašnja iskustva i zajedničkim naporima pokušaju pronaći najbolje moguće rješenje za probleme s kojima se susreću žene prilikom uključivanja u sferu rada i na rukovodećim pozicijama, te ujedno ukazati na mogućnost promjena kroz žensko vodstvo.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist