Zanimljivosti

I OVO JE MOGUĆE Pokušajte napraviti pizzu bez tijesta

pizza wikipedia

Pizza je, može se slobodno reći, najpoznatije jelo na svijetu. Vole je i stari i mladi, u bezbroj kombinacija. Na stolovima je već duuuugo godina, no jeste li ikad pokušali napraviti ju ‘na zdraviji način’ – bez tijesta?

Umjesto nezdravog tijesta u recept ‘ulijeće’ obična palenta ili pura, a recept nam donosi Zdrava kuhinja.

Sastojci:
palenta: 450 g
pomadore (pelat): 240 g
mozzarella: 200 g
parmezan: 50 g
šampinjoni: 150 g
maslinovo ulje
rikula: 50 g
bosiljak, origano, sol

Priprema:
PODLOGA:
Pripremite palentu na uobičajen način prema uputama na vrećici, što znači da tijekom kuhanja dodate sol, maslinovo ulje te prema kraju miješanja još parmezan. Još vruću smjesu stavite u posudu gdje inače pečete pizzu ili nešto manju i ravnomjerno rasporedite. Ostavite da se ohladi.
Za to vrijeme pripremite nadjev.

NADJEV:
Pomadore (najbolje bi bilo da su domaće, ali ako nije sezona, poslužit će i pelati iz konzerve) malo prodinstajte kako bi višak tekućine ispario (i gljive će pustiti vodu) i smjesa postala gušća i dodajte bosiljak.
Na palentu rasporedite pomadore, zatim sir izrezan na ploške, gljive i pospite sve origanom.
Stavite u pećnicu i zapecite nekih 10 do 15 minuta na 200˚C.
Izvadite iz pećnice, pospite rikulom i uživajte bez grižnje savjesti!

Napomena: Količine su okvirne, ovise o veličini škrovade u kojoj pečete i volite li nečega više ili manje. Najbitnije je da pazite na sol i tekućine u nadjevu. Ako dodajete više parmezana, ne morate ni stavljati sol u palentu, možda malo u rajčice (ako nisu domaće).

Izvor: Zdrava kuhinja

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist