Natrag
22.4.2019 06:24

facebook

twitter

google

rss

dulist

I ove sezone tražili su se konobari, kuhari, prodavači, sobarice…

12.8.2015 @ 8:56 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Čak 38.326 ljudi zaposleno je na sezonskim poslovima iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Nakon Splitsko-dalamtinske županije, najviše sezonskih radnika zaposleno je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Inače, sezonsko zapošljavanje, kako navode iz HZZ-a, raste iz godine u godinu, pa je tako u 2014. godini zabilježen izrazito velik broj zapošljavanja osoba s evidencije Zavoda kao i najveći broj prijavljenih potreba za sezonskim radnicima.

Ove godine, očekivano, najviše su traženi radnici u turizmu u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovini na veliko i na malo sveukupno 16.511 radnika, i to uglavnom konobara/konobarica, kuhara/kuharica, prodavač/prodavačica, sobara/sobarica, čistača/čistačica radnik/radnica u održavanju, kuhinjskih radnika/kuhinjskih radnica, pomoćni kuhar/kuharica, pomoćni konobar/pomoćna konobarica, recepcionar/recepcionarka.

U djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane i trgovini na veliko i na malo hrane zaposleno je 25.911 osoba s evidencije Zavoda, i to uglavnom konobara/konobarica, prodavač/prodavačica, kuhar/kuharica, sobarica, pomoćni kuhar/kuharica, čistačica, kuhinjski radnik/radnica, pomoćni konobar/konobarica, recepcionar/recepcionarka, radnik/radnica u održavanju i dr.

U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima zaposlilo se 12.415 osoba, a najviše administrativno i pomoćno uslužnoj djelatnosti – 2.778, prerađivačkoj industriji 1.868, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu – 1.371.
Izvan mjesta prebivališta na sezonskim poslovima zaposleno je 12.962 osoba, a samo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te trgovine na veliko i na malo 9.982 osoba, što je ukupno 77% od ukupno zaposlenih osoba izvan matičnog ureda i to najviše s područja kontinentalne Hrvatske iz Osječko-baranjske, Vukovarsko – srijemske, Brodsko – posavske, Sisačko – moslavačke i dr. županija.

Izvor: hhz.hr

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana