DuList IN

I ove sezone gradska straža!

I ove sezone gradska straža!

Od danas, 13.lipnja, svakog dana u večernjim satima od 19.30 do 21.30 do konca ljeta mladići s helebardama 'čuvat' će glavne gradske ulaze te naravno pri smjeni straže u mimohodu prolaziti Stradunom.

Gradska straža je uvijek izazivala oduševljenje prepunog Straduna, a pozdravljali su ih inozemni gosti, ali i stanovnici Dubrovnika.
 
Podsjetimo se, Dubrovnik je svoju gradsku stražu kao turističku atrakciju uveo 2005. godine, kao prvi grad u Hrvatskoj slijedeći trendove s početka ovog stoljeća koji su zagovarali oživljavanja povijesnih gradskih jezgri, muzejskih institucija i ostalih kulturnih znamenitosti.
 
Nakon Dubrovnika svoju povijesnu  „Kravat pukovniju“ napravio je Zagreb, Split je oživio gladijatore, Šibenik je dobio gradsku stražu. Obuku dubrovačkih gradskih stražara vršila je Povijesna udruga „Ragvseum“, a kreatorica kostima koja je inspiraciju našla u kostimima 16. stoljeća bila je priznata kazališna kostimografkinja Danica Dedijer.
 
Govoreći o povijesnim činjenicama napomenimo da je u Dubrovačkoj Republici postojala kneževa straža – knežaci, odjevena u crveno s crnim pojasevima, koji su stražarili ispred vrata Kneževog dvora, odnosno pratili ceremonijalne kneževe izlaske iz njegove rezidencije. Također, kao utvrđeni grad, Dubrovnik je u stoljećima svoje povijesti morao imati stražu koja je budno pratila zbivanja izvan zidina i upozoravala na potencijalne napadače koje spominje Lukša Beritić u svojoj knjizi  'Dubrovački miri' kao dubrovačku stražu koja je marširala gradom.

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović