Crna kronika

I OTOČANI SUDJELOVALI U SRETNO ZAVRŠENOJ POTRAZI Na Mljetu se izgubio 80-godišnji Amerikanac

‘U ranim popodnevnim satima jučerašnjeg naizgled mirnog i sunčanog dana, 3. kolovoza dežurni Čuvar prirode Nacionalnog parka Mljet zaprimio je poziv agenta brodara za brod Le Lyrial o nestalom putniku, američkom građaninu u osmom desetljeću života, koji se nakon što je krenuo u razgledanje Parka s Malog jezera nije vratio na ukrcaj’, pišu u svom priopćenju iz NP Mljet.

U isto vrijeme dojavu je dobila i ispostava Hrvatske gorske službe spašavanja u Parku te se zahvaljujući hitroj reakciji dviju službi u kratkom roku, dok su još informacije o nestaloj osobi, uključujući opis, osobne podatke i slike, stizale, aktivira cijela Čuvarska služba u smjeni i voditeljica HGSS-a, i krenula u potragu, uz potporu lokalnog stanovništva i zaposlenika na ulaznim i kontrolnim točkama Parka te čak i samog ravnatelja Parka.

‘U idućih sat i pol pretražen je velik dio područja oko Malog i Velikog jezera, temeljnog fenomena i glavne atrakcije Nacionalnog parka Mljet, te pravci s Jezera prema vrhu Montokuc, gdje se nestali po zadnjim informacijama zaputio.

Zahvaljujući uigranoj koordinaciji Čuvarske službe i HGSS-a, te kontaktima koje Čuvari prirode kultiviraju sa lokalnim stanovništvom, koncesionarima i ostalim službama Parka, tokom pretrage terena i ispitivanja posjetitelja u cilju lociranja zadnjeg mjesta na kojem je gospodin viđen, a po dojavi jednog od koncesionara i gošće Parka, Čuvari prirode pronalaze nestalog u dobrom zdravlju na južnoj strani Velikog jezera, te ga oko 14:00 predaju HGSS-u koji dalje koordinira s lokalnim medicinskim timom pregled, a s agencijom Le Lyriala i prijevoz gospodina na Korčulu odakle će nastaviti svoje putovanje u, nadamo se, malo manje avanturističkom duhu’, nadodali su iz Nacionalnog parka.

Kako bi se ovakve situacije, koje na žalost mogu imati i drugačiji završetak, što rjeđe događale apeliraju na posjetitelje i na turističke agencije da goste upućuju da se drže označenih staza, ne kreću u planinarenje sami i van grupe, bez mobitela i vode te da se u svakom trenutku ‘bez srama, jer tko pita ne skita’ mogu obratiti ne samo Čuvarima prirode, već svim zaposlenicima Parka i lokalnom stanovništvu za upute ako nisu sigurni gdje se nalaze i kuda krenuti.

Foto: NP Mljet

Pročitajte još

PROMETNA POD DUBOM Sudar osobnog vozila i motocikla

Dulist

PRESUDA ZA RAZBOJNIŠTVO U PETAK Katušić priznao krivnju, Hadžić se ne osjeća krivom

Dulist

Bez koncesije dozvolio ilegalno vađenje 43 tisuće kubika kamena!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija