AktualnoUrednički izbor

I NAJMLAĐI ĆE PAMTITI Osnovnoškolci pjesmom odali počast palima u Domovinskom ratu

I NAJMLAĐI ĆE PAMTITI Osnovnoškolci pjesmom odali počast palima u Domovinskom ratu

Listopad je mjesec tuge, bola i suza. To su dani koje moramo, ja rečem pretrpjeti, ali sigurno nećemo zaboraviti dok smo živi – rekla je Marija Lukšić, predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije na izvedbi programa osnovnih škola za obljetnicu početka agresije na Dubrovnik u Domovinskom ratu u utorak u crkvi Male braće.

Nastupe osnovnoškolaca osim Udruge podržava i Grad Dubrovnik, koji je suradnik u organizaciji.

– Danas je zaista bogat program obilježavanja obljetnice 1. listopada. Ove generacije imale su sreću da nisu morale osobno svjedočiti tom vremenu i tim stradanjima. Upravo kako se to u budućnosti ne bi ponovilo, važno je da ih educiramo i osvijestimo da znaju što se u njihovom rodnom gradu dogodilo – izjavio je Dživo Brčić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo.

Domaćin programa ove godine je OŠ Marin Getaldić.

– Kao i svake godine u programu ‘Da se ne zaboravi’, odnosno spomendanu na civilne žrtve Domovinskog rata organiziramo svečanu priliku u crkvi Male braće. U današnjoj priredbi sudjeluje šest škola kojima je grad osnivač, dakle Orašac i pet škola u gradu i uvijek naši gosti, Župa dubrovačka. Djeca obilježavaju taj dan kroz pjesmu, recitaciju, svoje literarne sastavke, svoja razmišljanja, ono čemu ih mi poučavamo tijekom školske godine, a sve pod nazivom ‘Da se ne zaboravi’ jer takve stvari ne smijemo i ne trebamo zaboraviti – naglasila je Silvana Bjelovučić, ravnateljica OŠ Marin Getaldić.

Počast žrtvama rata školarci su odali kroz vlastiti rad i nastup.

– U školi se svake godine prisjećamo tih bitnih dana, a za ovaj dan smo pripremili recital ‘Bijelo i crno’ koji govori o miru i borbi mira i rata. Poruka ovog recitala je da mir, ljubav i dobro uvijek pobjeđuju – podijelila je Martina Lončar, učenica OŠ Marin Getaldić.

Više o ulozi djece i mladih u održavanju sjećanja na stradanja tijekom Domovinskog rata rekla je i Marija Lukšić.

– Ovaj dan je vrlo važan upravo za budućnost ove generacije koja slijedi iza nas. Važno je da se prisjećamo svega što nam je prošlost donijela, moramo to nositi u našim srcima. Ne svi na isti način, naravno, ali upravo zbog budućnosti naše djece moramo cijeniti prošlost. S djecom održavamo istinu o prošlosti, da oni to prenose s generacije na generaciju. U velikoj mjeri oni u sebi nose taj 1. listopad, svi su ga već zapamtili i upravo se na njihovim licima osjeća. Prenesena im je ta tuga i osjećaji prema onima koji su ginuli tada. U svakom slučaju hvalevrijedan program koji se gotovo 20 godina održava. Bez škola moram reći da bi ovo bilo uistinu zapostavljeno – ističe.

Program 28. obljetnice još obuhvaća spuštanje vijenaca za poginule na moru u luci Gruž, svečanu misu u crkvi Male braće te izložbu ‘Dubrovnik, a Scarred City’ u Lazaretima.

Pročitajte još

Počinje isplata dječjeg doplatka za ožujak

Dulist

OD PONOĆI Počinje izborna šutnja!

Dulist

[FOTO] SVEČANA DODJELA Ovo su laureati dubrovačkog sporta 2023.!

Dulist