Natrag
19.7.2018 17:31

facebook

twitter

google

rss

dulist

I kapelica Mater Dolorosa pretvorena u apartman! Na sušilu vise gaćice, šugamani…

16.6.2017 @ 22:48 Dulist Grad
5;5

Podijelite:

Ovo je sumrak kulture našega grada. Kapelica Mater Dolorosa (Majka žalosna), smještena uz put koji vodi prema Gimanu i Osnovnoj školi Lapad započela se afitavat strancima. Strašno!! Na samom putu se suše kupaće, šugamani… – napisano je u Facebook grupi Dubrovnik nekad.

Inače, riječ je o kapelici u privatnom vlasništvu, kulturnom dobru, koja je u posljednje tri godine, kada su je prethodni vlasnici prodali jer nisu imali sredstva za njeno uređenje, obnovljena i očito stavljena u funkciju, ali za stanovanje, odnosno kako tvrde u grupi ‘Dubrovnik nekad’ za afitavanje.

Prije tri godine, na stranici Geni.com, pronašli smo podatak kako se u spisima starog župnog arhiva na Mihajlu, u parokijalnim uputama iz 1882. godine „Istruzioni pel parrocco di Gravosa“ Sv.Fa-64 navodi kao otvorena (aperta) “Capela Mater Dolorosa di propriete Amerling a Lapad. Dalje se sitiče kako se crkvica spominje i u zapisima iz lapadske prošlosti Luka Bradarića: ‘U 19. stoljeću, na posjedu Amerling, prije Pitarević spominje se crkvica ‘aperta Capella Mater Dolorosa di proprieta Amerling a Lapad 1880.’.

U prošlom stoljeću istu crkvicu spominju na zemljištu obitelji Rašica kao crkvicu sv. Marko. Crkvica je jednostavno građena od nepravilnog kamena. Okrenuta je jugu, ima dvoja ulazna vrata, a iznad vrata je Kristov monogram i jednolični zvonik na oširokom kamenom postamentu.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana