Aktualno

I DUBROVČANI NA UDARU Novi računalni napadi uz traženje otkupnine!

Posljednjih dana zabilježena je pojava novih oblika malicioznih računalnih napada traženjem otkupnine, odnosno porast prijavljenih slučajeva šifriranja podataka na računalima korisnika (pravnih i fizičkih osoba), udaljenim pristupom od nepoznatog počinitelja, javlja Ministarstvo unutarnjih poslova.

O ovakvim ‘cyber napadima’ na nekoliko dubrovačkih privatnih tvrtki DuList je pisao još u travnju ove godine kada je na računala koja su međusobno bila povezana ‘uletio’ zlokobni program ‘ransomware’, koji je korisnicima onemogućio pristup brojnim dokumentima. Kako neslužbeno doznajemo i sada su opet na udaru našle neke tvrtke naših sugrađana.

MUP ističe kako su vektori napada u najnovijim slučajevima su različiti te maliciozni program najčešće na računalo dolazi ili porukom putem e-pošte (koja sadrži maliciozni privitak ili poveznicu na inficiranu web stranicu) ili putem prethodno inficiranih web poslužitelja na kojima se nalaze legitimne web stranice (npr. pretraživanjem uobičajenih Internet portala).

Nakon uspješne aktivacije na kompromitiranom računalu, maliciozni program kriptira sadržaj (što se očituje i kroz specifičnu ekstenziju koja se dodijeli kriptiranim datotekama) te nakon toga prikaže i slikovnu obavijest kojom se traži uplata određenog novčanog iznosa u virtualnoj valuti (BitCoin) u zamjenu za ključ i postupak kojim se datoteke mogu dekriptirati. U trenutnoj kampanji počinitelji za otkupninu traže 3 ili 4 BitCoin-a, a najčešća su meta pravne osobe.

– Prema trenutno dostupnim informacijama, sadržaje je moguće dešifrirati isključivo putem ključa. No unatoč tome, ne savjetujemo uplatu otkupnine jer takav postupak ne jamči da će ključ biti dostavljen, a također ne jamči ni sigurnost od ponovnih napada. Također, uplata otkupnine podržava i daljnju kriminalnu aktivnost počinitelja. Jedina sigurna zaštita od posljedica ovih napada je kvalitetan i ažurirani backup svih važnih podataka. Potpuna tehnička i antivirusna zaštita ne postoji, no svakako je potrebno računalni sustav i sve programske komponente kontinuirano ažurirati. Najučinkovitija zaštita od napada je upravo u odgovornom ponašanju krajnjeg korisnika u računalno sigurnosnom smislu – navode iz MUP-a, te upozoravaju građane da ne otvaraju poruke e-pošte pristigle od nepoznatih osoba ili s nepoznatih adresa, kao i da s povećanim oprezom otvaraju poruke s privicima koji su naizgled bezopasni (kao što je npr. račun ili fotografija) ili sa poveznicama na web adresu.

Vrlo često su takve poruke e-pošte rezultat kvalitetnog socijalnog inženjeringa te mogu “natjerati” (često prezaposlenog, u žurbi, a time i manje opreznog) korisnika da klikne na privitak ili poveznicu te tako aktivira šifriranje dokumenata.

Pročitajte još

Gradonačelnik s ugostiteljima o naplati javnih površina i poslovnih prostora

Dulist

SVEČANO OTVARANJE IGARA Ugostiteljski objekti rade dulje

Dulist

MLADA UMJETNICA ANDREA VUKOJA Želja mi je pronaći atelje za moj kreativni nered

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija