Sport

“I dogodine jurišamo na titulu prvaka Europe!”

"I dogodine jurišamo na titulu prvaka Europe!"

Vaterpolisti Jug Croatia osiguranja u finalu Final Foura u Beogradu izgubili su od Crvene Zvezde s 8:7. Za mnoge neočekivan poraz Jugaša, koji su po svemu bili prvi favoriti natjecanja. Trener Veselin Đuho za duList je pokušao pronaći razloge poraza protiv Crvene Zvezde, analizirao proteklu sezonu, ali i opisao konture momčadi u idućoj sezoni.

Koji su, po Vama, razlozi poraza u finalu s Crvenom Zvezdom?
– U atmosferi kakva je bila u Beogradu morali smo biti bolji od domaćina dva ili tri gola da bismo ih pobijedili. Međutim, ovaj put to nismo bili. Bilo je dosta teško pobijediti, i mislim da smo utakmicu izgubili u obrani. Primili smo dva do tri gola koje jednostavno ova momčad Juga nije smjela primiti. Pogotovo mislim na zadnja dva gola. Jednog smo primili s igračem manje s krila gdje nismo dobro reagirali u bloku, povlačenjem Nikše Dobuda s krila koji onda nije mogao stići igrača. Osim toga, čini mi se da u napadu nismo imali dovoljno raspoloženih pojedinaca. Osim Nikole Janovića i Miha Boškovića, nismo imali još jednog malo boljeg šutera. Možda je tome 'kumovao' i sjajni Šefik, koji je obranio nekoliko šuteva i možda smo se pribojavali i izgubili sigurnost. Očekivao se pogodak od Ivovića, Azeveda, još jedan od Mara Jokovića. Doduše, on ga je i postigao, ali je poništen.

Usporeni snimak na televiziji pokazao je da je lopta prešla zamišljenu granicu, da je gol bio regularan.
– Bio sam na drugoj strani i nisam ga mogao vidjeti niti protestirati. Uz to, pri 6:5, kad smo okrenuli rezultat, u jednom trenutku sudac Stavridis, koji je bio bliži događaju, dosudio je kontrafaul za nas, ali daljnji, Caputti je dosudio izbačaj Bušlje, što mu je bilo treće isključenje. Oni su iz tog napada izjednačili. Ne bih se izvlačio na suce niti bih rekao da je suđenje bilo 'domaćinsko', ali te dvije odluke bile su protiv nas.
 
Emocionalno mrtav
 
Koliko je polufinalni susret s Partizanom doprinio lošijoj izvedbi u finalu? Jesu li Vas 'Belo-crni' izmorili?
– Sigurno je da smo izgubili dosta energije. Pribojavao sam se te utakmice. Oni su eliiminirali svoja dva kvalitetna centra, Vukičevića i Filipovića, i pokušali su nas dobiti s brzom igrom. Znali su da našim bekovima Bušlji, Ivoviću i Macanu neće moći parirati, pa su strahovito ubrzali igru uplivavanjima i proplivavanjima bez klasičnog centra. To nas je stavilo u velike probleme i to nas je izmorilo. Zaluženo smo pobijedili, ali smo bili iscrpljeni više od očekivanja.

Jeste li umorni na kraju sezone? Koja je Vaša ukupna ocjena postignutog? Bilo je puno uspona i padova.
– Sezona je doista fizički bila vrlo naporna. Danas sam emocionalno totalno mrtav, možda i zbog te zadnje utakmice. Bilo je puno uspona i padova, pa i utakmica razočaranja. Ne možemo u potpunosti biti zadovoljni jer smo očekivali barem još jedan trofej. Zasluženo smo izgubili Kup, jer Primorje je bilo bolje. Nakon toga okrenuli smo se vrlo kvalitetnoj obrani. Trebalo je vremena takvu igru prilagoditi igračima koji su redom sjajni napadači. U finalu Jadranske lige bili smo ravnopravni, čak i bolji od Primorja, ali nismo imali sreće, uz tri odbijanca i dva nerealizirana peterca. Sreća je prevagnula utakmicu i ostali smo i bez tog trofeja. U finalnoj seriji prvenstva bili smo izvrsni jer smo u pravo vrijeme postigli formu i vidjeli sve što smo griješili. Odigrali smo odlično i možda je trebalo biti i 3:0, jer smo i u Rijeci vodili i diktirali igru. Tu smo se istrošili i emocionalno ispraznili. Kad smo se pripremali za Final Four, znali smo da smo favoriti i očekivali smo šlag na torti sezone. Htjeli smo taj trofej, prvi na stranom terenu. Ipak, nismo uspjeli i zato ne možemo biti zadovoljni. Nadam se da ćemo imati još prilike u budućnosti.

Jeste li tijekom sezone osjetili nedostatak 'velikih' utakmica, budući da ste ove godine morali stisnuti tek protiv Primorja i sad na Final Fouru?
– Na žalost to je točno. U Hrvatskoj nismo imali jakih utakmica, dok su na primjer u Srbiji bile tri jake momčadi, Partizan, Radnički i Crvena Zvezda. Nedostajalo nam je više jakih utakmica i zajedničkih priprema.
 
'Treba nam sidrun'
 
Svaki trener ima svoju listu igračkih želja. Koje su Vaše za iduću sezonu?
– Bilo bi lijepo kad bi na raspolaganju imali još jednog sidruna. Pavlović je odigrao dosta solidnu sezonu, ali ipak mislim da bismo tu mogli tražiti malo bolje pojačanje. Čini mi se da Tony Azevedo nije na razini kakav je bio prije pet ili šest godina. Možda bi trebalo dovesti igrača koji bi bio privrženiji obrani, davao cijelog sebe u obrani, a u napadu bio brz. Ne mora biti organizator, ali da malo više radi za momčad. Ove godine imali smo sjajne šutere, a nismo imali radilicu u momčadi, koji će više brinuti o obrani.

Niste potpuno zadovoljni sa sezonom. Što je s budućnosti? Volpijev Pro Recco se vraća na scenu, Primorje je potpisalo sjajnog rumunjskog centra Radua. Razmatraju li se u Jugu kakva pojačanja? Ostajete li pri ovakvoj momčadi?
– Iskreno, znam da se drugi pojačavaju, posebno Primorje, jer oni ulažu ogromne novce, a mi smo im uzeli najvažniji trofej. Oni očito neće prestati se pojačavati dok ne osvoje titulu prvaka. Kako će Jug reagirati zavisi i od klupske blagajne i možemo li uopće više pratiti taj tempo. Kao trener bih želio da ne budemo puno lošiji, ako već moramo, nego što smo bili dosada. To znači da bi bilo dobro, ako možemo, zadržati ovu momčad, odnosno imati respektabilnu momčad, koja će, možda ne s ovoliko ambicije kao ove godine, i u idućoj sezoni jurišati na naslov prvaka Europe.

Pročitajte još

Pituri osvojili Kup Hrvatske!

Dulist

Jakov Bjeloš, Marino Maslać i Bruno Šimunović u dresu Hajduka osvojili međunarodni turnir

Dulist

HRVATSKI KUP STOLNOG TENISA ‘Pituri’ pobjedom protiv zagrebačkog Marathona prošli u finale

Dulist