Natrag
21.2.2019 10:48

facebook

twitter

google

rss

dulist

I dalje aktivni požari u Platu i kraj Komina

11.8.2012 @ 13:49 Andrea Falkoni Račić Crna kronika

Podijelite:

Požar u Platu i dalje je aktivan, gori nisko raslinje u brdu poviše nove trafostanice, a vatru pokušavaju ugasiti dva kanadera. Plaćani su u strahu, posebno od nadolazeće od noći pa su svima oči uprte u brdo.

Provjerava se svako malo je li vatra ugašena, a sve gume oko kuća stavljene su u 'pripravnost'. Jer, ako zapuše vjetar sve će se ponovno rasplamsati, a strahuje se da se ne ponovi situacija iz 2007. godine.

Da je pred vatrogascima dug dan, i još duža noć rekao nam je i županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, dodavši kako je požar prešao brdo. U slučaju vjetra zbog toga bi se stanje ponovno moglo pogoršati.

I ovaj je požar još jednom pokazao svu nužnost alternativnog cestovnog pravca kroz Župu dubrovačku, budući da je magistrala, koja je zbog požara određeno vrijeme bila zatvorena, jedina veza Konavala i Zračne luke Dubrovnik s Gradom.

Iako je granica sa susjednom BiH upravo u Platu najtanja, pa ne znamo koliko bi danas od pomoći bila i brza cesta padinama Plata, njena izgradnj je ipak nužna u slučajevima bilo kakvih drugih nesreća, poput prometnih nesreća koje ukoliko su teže i na nekoliko sati mogu zatvoriti jedinu cestovnu vezu Konavle – Grad.

Najnovije o požarima

U 15.55 sati požar u Platu još je uvijek aktivan, iako je saniran najkritičniji dio prema Zavrelju i Mlinima gdje su, jedanko kao i u Platu, jutros ozbiljno bile ugrožene kuće. Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića strahuje se od bure.

– Ako okrene na buru imat ćemo velikih problema – rekao nam je Simović, istaknuvši kako se kanaderi, kod kojih je u tijeku smjena pilota, uskoro vraćaju na požarište. Trenutno se saniraju najzahtjevniji dijelovi požarišta, visoko u brdu.

I kraj Komina plamti veliki požar. Saniran je dio koji je ugrožavao kuće, govori nam Simović, no jedan krak požara još uvijek nije lokaliziran.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana