Natrag
19.4.2019 05:23

facebook

twitter

google

rss

dulist

HZZO POZIVA: Napravite sistematski pregled

13.4.2014 @ 13:38 Dulist Aktualno

Podijelite:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poziva građane, bez obzira na dob, da jednom godišnje obave preventivne sistematske preglede kod svojih liječnika obiteljske medicine radi otklanjanja rizičnih faktora i otkrivanja kroničnih nezaraznih bolesti.

Rano otkrivanje kroničnih nezaraznih bolesti, popu dijabetesa, astme ili visokog krvnog tlaka, preduvjet su da ih se pravodobno počne liječiti i spriječi komplikacije, ističe HZZO-u, prenosi tportal.hr

U Zavodu navode da se broj preventivnih pregleda kod liječnika obiteljske medicine u zadnjih godinu dana povećao za gotovo 12 puta – na više od 800.000, otkako je na snazi novi model ugovaranja primarne zdravstvene zaštite koji posebnu pozornost posvećuje prevenciji.

Ciljana populacija su sve osobe u dobi od 2 do 70 godina, koje kao kronični bolesnici već nisu obuhvaćene sustavnom skrbi.

HZZO preporučuje pacijentima da se na svoj rođendan jave svojem izabranom liječniku i obave preventivni pregled s ciljem održanja i poboljšanja vlastitog zdravlja.

Pregled se sastoji od uzimanja osobne anamneze, obiteljske anamneze, kliničkog pregleda, te mjerenja parametara kojima se procjenjuje rizik od bolesti.

U pregled je uključeno mjerenje krvnog tlaka (starijima od 18 godina), tjelesne visine i težine, opsega struka i bokova, te glukoze u krvi (svim rizičnim skupinama i starijima od 50 godina).

Uzimaju se podaci o pušenju i konzumaciji alkohola. Uz preventivni pregled vezana je edukacija o zdravom načinu života i prehrani, te edukativni letci kao potpora promjeni loših životnih navika.

Osobe kojima se otkrije neka od kroničnih nezaraznih bolesti, ulaze u sustavno praćenje, a predviđena je i dodatna obrada.

Primjerice, kod arterijske hipertenzije, predviđeno je da se obavi lipidogram te izračuna kardiovaskularni rizik, a pacijent ulazi u sustavno praćenje (putem alarma liječniku).

U slučaju novootkrivene šećerne bolesti pacijent prolazi edukaciju o bolesti, vezano uz dijetu i terapiju tjelesnom aktivnošću, te se obavljaju dodatni pregledi i obrada.

Predviđeni su i pregledi očne pozadine, proteina u urinu i stopala. Ovisno o nalazima, određuje se algoritam praćenja bolesnika.

Kod dugogodišnjih pušača predviđena je spirometrija u cilju ranog dijagnosticiranja kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), navodi HZZO.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana