Natrag
16.2.2019 07:06

facebook

twitter

google

rss

dulist

Hrvatsko državno kazalište u doba NDH

15.7.2013 @ 10:17 Ana Prohaska Kultura
4;4

Podijelite:

U sklopu popratnog programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara predstavljena je knjiga „Država i njezino kazalište: Hrvatsko državno kazalište 1941. – 1945.“  autorice Snježane Banović sinoć, 14. srpnja u atriju palače Sponza.

Knjiga Snježane Banović, izašla u nakladi Profila, nastala je na opsežnim proučavanjima povijesne građe o Hrvatskom državnom kazalištu u razdoblju NDH od 1941. do 1945. Autorica u knjizi istražuje niz nepoznatih događaja u četverogodišnjem razdoblju djelovanja središnje kazališne kuće koje je unutar strogog ustaškoga koncepta trebala biti nositeljem novog preporoda hrvatske kulture. Pozornica zagrebačkog HNK bila je mjesto s kojeg su se slale poruke o novom etičkom poretku i političkim idejama Ante Pavelića, no to kazalište imalo je i zadaću promicati hrvatsku kulturu u inozemstvu kao zapadnjačku, blisku germanističkoj i talijanskoj. Knjiga prikazuje i sudbine istaknutih pojedinaca unutar tog miljea pa nije samo znanstveni prilog istraživanju jednog slabo istraženog područja hrvatske kulturne i političke povijesti, već je i impresivna rekonstrukcija cjelokupnoga društvenoga života u razdoblju NDH.

Uz samu autoricu Snježanu Banović, na predstavljanju knjige govorili su urednik izdanja Velimir Visković i teatrologinja Mani Gotovac, a odlomke iz knjige čitale su  Milka Podrug – Kokotović i Doris Šarić – Kukuljica.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana