Zanimljivosti

Hrvatski vinski vitezovi u Blatu

Hrvatski vinski vitezovi u Blatu

Svečanost primanja ili akreditacije osamnaest uglednih vinogradara, vinara, poduzetnika i osoba iz javnog i crkvenog života u viteške pripravnike Bratovštine Hrvatskih vinskih vitezova, održana je  u župnoj crkvi Svih Svetih u Blatu.

Održala se u sklopu proslave blagdana sv. Vicence, zaštitnice Blata na Korčuli i dana općine Blato. Također su četiri člana ovog  Europskog vinskog viteškog reda – Konzulat Hrvatska, promaknuta  u stupanj viteških savjetnika i viteških sudaca.

Primanju i ustoličenju te promaknuću članova bili su nazočni predstavnici Europskog vinskog viteškog reda senator Alexander Unger, te legat Senata za Hrvatsku Mate Klikovits.

Svečanost je počela okupljanjem četrdesetak članova Bratovštine Hrvatskih vinskih vitezova u živopisnim odorama njihovih gostiju pred zgradom općine Blato.

Svečana povorka prošla je ulicama Blata do župne crkve Svih Svetih, gdje se održala vela misa koju je predvodio biskup varaždinski, monsinjor Josip Mrzljak, član Bratovštine Hrvatskih vinskih vitezova.

U sklopu ceremonije primanja, osamnaest novih članova bratovštine položilo je svečanu obvezu Europskom vinskom viteškom redu.
Povodom desete obljetnice djelovanja Bratovština hrvatskih vinskih vitezova dodijelila je lanac "Vino u Hrvata" dugogodišnjim i zaslužnim članovima prof. dr. sc. Nikoli Miroševiću i biskupu varaždinskom monsinjoru Josipu Mrzljaku.  Po završenoj svečanosti članovi Bratovštine i njihovi gosti posjetili su svetište blažene Marije od Propetog Isusa Petković.

Povijest Hrvatskog viteškog konzulata
Odlukom Senata Europskog vinskog viteškog reda 2002. godine utemeljen je Hrvatski viteški konzulat 3. studenog 2002. godine u svetištu Sv. Mati Slobode u Zagrebu. Bratovština Hrvatskih vinskih vitezova okuplja stotinjak štovatelja vina, među kojima nisu samo poznati vinari i vinogradari i enolozi nego i brojne javne ličnosti. Vitezovi se zauzimaju za promicanje vinske kulture, znanstveni, istraživački i stručni rad u vinarstvu i vinogradarstvu te kulturu pijenja vina, ali i za temeljne kršćanske vrednote. Europski vinski viteški red obnovljen je 1984. g. u Željeznom, (Eisenstadt) u vinogradarskoj pokrajini Gradišće (Burgenland) u Austriji, a sve u slavu vinu i slavu Bogu i počiva na tradiciji viteškog reda Sv. Jurja iz 1468. g. Europski vinski viteški red okuplja nekoliko desetaka tisuća štovatelja vina diljem Europe, koji se zalažu za vinsku kulturu. Ciljevi su mu unapređenje i širenje spoznaje i kulture o vinu i proizvodnji vina te povezivanje među narodima na kulturnoj osnovi. Širenje ljubavi i činjenje dobra bitno je poslanje svih vinskih vitezova. Osnovno načelo vinskog viteštva glasi: "Tek kad svladaš zavist i počinješ se zalagati za druge, biti ćeš istinski viteški čovjek".
 

Pročitajte još

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist