Županija

HRVATSKI VINARI NA FESTIVALU U TREVISU Malvasija se svidjela – baš svima!

HRVATSKI VINARI NA FESTIVALU U TREVISU Malvasija se svidjela - baš svima!

Hrvatski vinari pokazali su svoja vina talijanskoj publici na festivali ‘Vini da terre estreme’ koji se održao od 2. do 4. veljače u Trevisu.

Na festivalu su sudjelovale vinarije Marlais i Skaramuča s Pelješca, Rizman i Volarević iz Komarne te Karaman iz Konavala. Zanimanje za hrvatska vina bilo je veliko, vinari su neumorno odgovarali na pitanja znalaca i većinom mlade stručne publike, koja se (već) susretala s hrvatskim vinima, ali bilo je i onih kojima je najlakše bilo pokazati uz kartu – gdje se mi to nalazimo i objasniti zašto i kako nije ista istarska malvazija i malvasija dubrovačka.

Uz klasično predstavljanje na izlagačkim mjestima, dodatno vođeno kušanje bilo je na radionici koju je vodila sommelierka (AIS, WSET Diploma) Alessandra Dinato, a hrvatska vina je, uime Dubrovnik FestiWinea, predstavila prof. Marija Vukelić , vinska promotorica.

Zanimljivo je bilo pratiti reakcije nazočnih nakon kušanja plavca maloga s Komarne i s Pelješca, što je istaknulo bogatstvo okusa i aroma te spoznaju koliko ista sorta može imati posebne nijanse na različitim položajima. Desertno vino od malvasije dubrovačke vinarije KARAMAN jako se svidjelo nazočnima, iznenadivši svojom kompleksnošću, dubinom i prirodnom slatkoćom, koja ‘se uopće ne nameće’ (rekli su i oni koji ne vole slatka vina), a sam vinar Nino Karaman izjavio je da bi, da je donio sve svoje boce, tada u Trevisu mogao sve i prodati – koliko se ta malvasija svidjela baš svima!

Nasreću, nije ponio sva vina i nije ih prodao, pa ćemo i mi moći i dalje u njoj uživati u posebnim trenutcima, uz preporuku deserta nastalog (upravo) u Trevisu, a koji se doista savršeno spojio uz desertnu malvasiju dobrovačku – tiramisu!

 

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist