Aktualno

Hrvatski konzorcij traži odštetu

Hrvatski konzorcij traži odštetu

Hrvatski građevinski konzorcij Konstruktor inženjžeringa, Viadukta i Hidroelektre od Hrvatskih cesta traži 50 milijuna kuna odštete za zaustavljanje radova na Pelješkom mostu, doznaje Business.hr iz visokih izvora u Hrvatskim cestama.

Konzorcij je, nakon potpisivanja ugovora o gradnji mosta, počeo obavljati pripremne radove na mjestu gradnje, izgradivši prateću infrastrukturu i naselje za radnike, a sada su spremni sudski zatražiti od Hrvatskih cesta da im se sve to plati.

Iako je riječ o uobičajenim stavkama ugovora kada su u pitanju građevinski radovi, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić postavio je pitanje odgovornosti svih strana.

„Ako postoji minimum odgovornosti, onda su te tvrtke prije potpisivanja ugovora trebale od naručitelja radova zatražiti da im pokaže ima li osiguran novac za taj projekt“, kaže Stanić.

Hrvatske ceste su od planiranih 320 milijuna eura, koliko stoji most, osigurale samo 420 milijuna kuna u četiri godine, pa je od početka bilo poznato da za projekt jednostavno nema novca, prenosi Business.hr.

Domaći konzorcij javio se u vrijeme prije velike krize, kada su u Hrvatskoj cvjetali građevinski radovi i kada se isplatilo biti građevinar, ali je kriza 2008. godine sve kompanije dovela do ruba pa se danas odlučuju i na tužbu protiv dosadašnjih najizdašnijih investitora, kao što su Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste.

Stanić smatra da cijela priča ima elemente izvlačenja novca od samih građana i da je riječ o dogovornom sporu kako bi se zadovoljile sve strane.

„Sada se svi pokušavaju naplatiti iako su imali informacije o manjkavostima samog projekta. Smatram da je riječ o dogovoru koji će skupo platiti samo građani ove države. Riječ je o staroj sprezi ovog konzorcija, da ga ne nazovem kartelom, s vladajućima, a sve to mi plaćamo“, kaže Stanić.

Simptomatično je da iz građevinskih tvrtki nisu bili raspoloženi za komentar ili za potvrdu vlastitih zahtjeva, a iz Hrvatskih cesta su na poduže pitanje o tom problemu kratko odgovorili da Hrvatske ceste nisu zaprimile tužbu konzorcija radi naknade štete zbog nezapočinjanja radova.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist