Natrag
22.2.2019 22:04

facebook

twitter

google

rss

dulist

“Hrvatska živa baština” u Ludbregu

26.8.2012 @ 13:41 Baldo Marunčić Kultura

Podijelite:

Izložba “Hrvatska živa baština” Europskog doma Dubrovnik iz Alkarskih dvora u Sinju otputovala je u Ludbreg, gdje će 27. kolovoza u okviru programa Dana ludbreške Svete nedjelje biti otvorena u kapelici sv. Križa u ludbreškom dvorcu Batthyany.

Izložbu dvojezičnih panoa, na kojima je predstavljena hrvatska nematerijalna kulturna baština s UNESCO-ova Reprezentativnog popisa nematerijalne kulturne baštine čovječanstva i Popisa nematerijalne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita Europski dom Dubrovnik pripremio je za prošlogodišnje Dane europske baštine, kada je bila postavljena u Palači Sponza u Dubrovniku i Centru za kulturu u Korčuli.

Gostovanje izložbe u Ludbregu dio je programa Europskog doma Dubrovnik za Dane europske baštine 2012. Izložba će od 27. kolovoza do 20. rujna biti postavljena u ludbreškom dvorcu Batthyany, čiji je sastavni dio kapelica sv. Križa, u kojoj se 1411. godine dogodilo čudo Svete Krvi Kristove.

U dvorcu Batthyany smješten je Restauratorski centar Hrvatskog restauratorskog zavoda, koji izložbu organizira u suradnji s Turističkom zajednicom grada Ludbrega za Dane ludbreške Svete nedjelje.

Dani europske baštine zajednička su akcija Vijeća Europe i Europske komisije. Od 1991. svake se godine, većinom koncem rujna, u državama članicama Vijeća Europe organiziraju najrazličitija događanja oko tema izabranih na nacionalnim razinama.

Posebna pozornost pridaje se lokalnim vještinama i tradicijama, graditeljskoj i umjetničkoj baštini, no širi je cilj zbližavanje europskih građana unatoč međusobnim kulturnim i jezičnim razlikama. Od 1999. godine inicijativa se odvija pod sloganom Europa, zajednička baština.

Republika Hrvatska pridružila se obilježavanju Dana europske baštine 1995. godine proglašenjem posavskog sela Krapja „selom graditeljske baštine“. Europski dom Dubrovnik organizira događanja za Dane europske baštine od 2009. godine.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana