Hrvatska

Hrvatska šefica diplomacije o odluci o Savudrijskoj vali: Život mora ići dalje

Službeni Zagreb i Ljubljana imaju različita stajališta o odluci Arbitražnog suda vezano za razgraničenje na moru, ali život i suradnja moraju ići dalje, poruka s tiskovne konferencije diplomatske trojke Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u petak u Dubrovniku.

Naime, jučer objavljena odluka o hrvatsko-slovenskoj granici u Savudrijskoj vali, obilježila je i završni sastanak ministara vanjskih poslova SEECP-a, procesa koji je potaknut upravo u svrhu promicanja suradnje u regiji jugoistočne Europe.

– Glavni smisao i najveća vrijednost ove inicijative, jedine koja je ponikla i ostala u ovoj regiji jest da potiče izgradnju povjerenja, mira, sigurnosti i napretka – rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na konferenciji s bugarskom šeficom diplomacije Ekaterinom Zaharievom i slovenskom državnom tajnicom pri ministarstvu vanjskih poslova Darjom Bavdaž Kuret.

– Život i suradnja idu dalje bez obzira na jučerašnju presudu. Dvije prijateljske i dobrosusjedske zemlje različito gledaju na pitanje arbitraže o čemu će dvojica premijera Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Miro Cerar razgovarati 12. srpnja u Ljubljani – rekla je hrvatska ministrici nakon čega je svoje mišljenje o tome iznijela i slovenska državna tajnica.

– Stupovi SEECP-a su i stupovi naših zajedničkih vrijednosti, a to su poštivanje prava i zakona.Obje zemlje zajedno su predale zahtjev za arbitražu. To je činjenica od koje se ne smijemo skrivati. Obje zemlje su obavezne poštivati međunarodno pravo –  rekla je Bavdaž Kuret.

Ministrica vanjskih poslova Bugarske, zemlje koja je predsjedala SEECP-om 2016., istaknula je da je perspektiva članstva u EU jedini put da se ostvari napredak u jugoistočnoj Europi.

-To je jedini put da ostvario mirnu, stabilnu, bogatu Europu – rekla je Zaharieva.

Pročitajte još

OTVORENA BIRALIŠTA Hrvatska danas bira tko će u Sabor

Dulist

GLAS PODUZETNIKA ‘Vlada je pogazila sva obećanja, slijedi nam val otkaza’

Dulist

TRAJAT ĆE NAJDULJE DVA MJESECA Počelo ljetno sezonsko sniženje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija