Hrvatska

Hrvatska šefica diplomacije o odluci o Savudrijskoj vali: Život mora ići dalje

Hrvatska šefica diplomacije o odluci o Savudrijskoj vali: Život mora ići dalje

Službeni Zagreb i Ljubljana imaju različita stajališta o odluci Arbitražnog suda vezano za razgraničenje na moru, ali život i suradnja moraju ići dalje, poruka s tiskovne konferencije diplomatske trojke Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u petak u Dubrovniku.

Naime, jučer objavljena odluka o hrvatsko-slovenskoj granici u Savudrijskoj vali, obilježila je i završni sastanak ministara vanjskih poslova SEECP-a, procesa koji je potaknut upravo u svrhu promicanja suradnje u regiji jugoistočne Europe.

– Glavni smisao i najveća vrijednost ove inicijative, jedine koja je ponikla i ostala u ovoj regiji jest da potiče izgradnju povjerenja, mira, sigurnosti i napretka – rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na konferenciji s bugarskom šeficom diplomacije Ekaterinom Zaharievom i slovenskom državnom tajnicom pri ministarstvu vanjskih poslova Darjom Bavdaž Kuret.

– Život i suradnja idu dalje bez obzira na jučerašnju presudu. Dvije prijateljske i dobrosusjedske zemlje različito gledaju na pitanje arbitraže o čemu će dvojica premijera Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Miro Cerar razgovarati 12. srpnja u Ljubljani – rekla je hrvatska ministrici nakon čega je svoje mišljenje o tome iznijela i slovenska državna tajnica.

– Stupovi SEECP-a su i stupovi naših zajedničkih vrijednosti, a to su poštivanje prava i zakona.Obje zemlje zajedno su predale zahtjev za arbitražu. To je činjenica od koje se ne smijemo skrivati. Obje zemlje su obavezne poštivati međunarodno pravo –  rekla je Bavdaž Kuret.

Ministrica vanjskih poslova Bugarske, zemlje koja je predsjedala SEECP-om 2016., istaknula je da je perspektiva članstva u EU jedini put da se ostvari napredak u jugoistočnoj Europi.

-To je jedini put da ostvario mirnu, stabilnu, bogatu Europu – rekla je Zaharieva.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist