Hrvatska

Hrvatska šefica diplomacije o odluci o Savudrijskoj vali: Život mora ići dalje

Službeni Zagreb i Ljubljana imaju različita stajališta o odluci Arbitražnog suda vezano za razgraničenje na moru, ali život i suradnja moraju ići dalje, poruka s tiskovne konferencije diplomatske trojke Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u petak u Dubrovniku.

Naime, jučer objavljena odluka o hrvatsko-slovenskoj granici u Savudrijskoj vali, obilježila je i završni sastanak ministara vanjskih poslova SEECP-a, procesa koji je potaknut upravo u svrhu promicanja suradnje u regiji jugoistočne Europe.

– Glavni smisao i najveća vrijednost ove inicijative, jedine koja je ponikla i ostala u ovoj regiji jest da potiče izgradnju povjerenja, mira, sigurnosti i napretka – rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na konferenciji s bugarskom šeficom diplomacije Ekaterinom Zaharievom i slovenskom državnom tajnicom pri ministarstvu vanjskih poslova Darjom Bavdaž Kuret.

– Život i suradnja idu dalje bez obzira na jučerašnju presudu. Dvije prijateljske i dobrosusjedske zemlje različito gledaju na pitanje arbitraže o čemu će dvojica premijera Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Miro Cerar razgovarati 12. srpnja u Ljubljani – rekla je hrvatska ministrici nakon čega je svoje mišljenje o tome iznijela i slovenska državna tajnica.

– Stupovi SEECP-a su i stupovi naših zajedničkih vrijednosti, a to su poštivanje prava i zakona.Obje zemlje zajedno su predale zahtjev za arbitražu. To je činjenica od koje se ne smijemo skrivati. Obje zemlje su obavezne poštivati međunarodno pravo –  rekla je Bavdaž Kuret.

Ministrica vanjskih poslova Bugarske, zemlje koja je predsjedala SEECP-om 2016., istaknula je da je perspektiva članstva u EU jedini put da se ostvari napredak u jugoistočnoj Europi.

-To je jedini put da ostvario mirnu, stabilnu, bogatu Europu – rekla je Zaharieva.

Pročitajte još

IZ HGK PORUČUJU ‘Rast nekretnina ne može biti beskonačan, treba se svesti u realne okvire’

Dulist

VIŠE NEGO LANI Za blagdane ćemo potrošiti oko 15,3 milijardi kuna!

Dulist

826 MILIJUNA KUNA Valamar Riviera nastavlja sa snažnim investicijama u turizam

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija