Aktualno

“Hrvatska se nametnula kao lider u regiji”

"Hrvatska se nametnula kao lider u regiji"

Danas je nastavljen Croatia summit, koji je u našem gradu okupio šefove Vlada zemalja regije, Europske unije, SAD-a i južnog Mediterana.

Raspravljalo se o europskim perspektivama zemalja Jugoistočne Europe i izgradnji države u postkonfliktnim društvima. Iako ni ove godine Srbija nije poslala svoju delegaciju na Croatia summit, jutros je u Dubrovnik iznenada stigao bivši srpski predsjednik Boris Tadić, što je prvi put da neki srpski visoki politički dužnosnik sudjeluje na regionalnom skupu.

Tadićev iznenadni dolazak stavio je u drugi plan aktualnu raspravu o europskoj prespektivi jugoistične Europe, a vrijedi istaknuti kako su se na kraju skupa bivši srbijanski predsjednik i predsjednik vlade Republike Kosovo Thaqi rukovali.

– Gospodina Tadića sam osobno pozvao u Dubrovnik. On je bivši predsjednik, on je predsjednik jedne velike srbijanske stranke koja ja tehnički još uvijek u Vladi. Ovo rukovanje gospode Tadića i Thaqija je za mene dobra stvar – kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović.

Pomoćnik američke državne tajnice Philip Gordon na skupu je kazao kako se "Hrvatska nametnula kao lider u regiji s brzim političkim reformama koje su joj omogućile članstvo u euroatlantskim institucijama”.

– Njezin primjer pokazuje da se može napredovati uz težak rad i žrtvovanje kako bi ispunili ciljevi građana – rekao je Gordon.

Sedmi po redu Croatia summit prolazi u znaku skorog hrvatskog ulaska u Europsku uniju.

– U ovom trenutku smatram potrebnim ponoviti da otvorena bilateralna pitanja, poput međunarodnih granica, ne smiju kočiti pristupanje država kandidata u Europsku uniju. Hrvatska tu ima veliko, dugo iskustvo. Nekih dijelova bi se najradije odrekla, jer je naprosto predugo trajalo – kazao je premijer Milanović.

Dvodnevni summit okupio je sedam premijera iz regije i desetak ministara vanjskih poslova, kao i čelnike UN-a, NATO-a i SAD-a.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist