Aktualno

Hrvatska popustila pred pritiscima

Hrvatska popustila pred pritiscima

 
Hrvatska je popustila pred pritiscima da ubrza usklađivanje svojeg zakona o europskom uhidbenom nalogu s pravilima EU-a, što bi trebalo okončati spor koji je pokvario prva četiri mjeseca članstva u EU-u, piše hrt.hr.

Pozivajući se na neimenovanog dužnosnika, prenosi da se Hrvatska, koja je najavila da će do srpnja iduće godine izmijeniti 'lex Perković', usmeno obvezala da će to učiniti do 1. siječnja 2014.

Pojedinosti dogovora još treba dogovoriti, istaknuo je dodajući da će se hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić idućega tjedna susresti s europskom povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding kako bi usaglasili uvjete kompromisa.

Novi datum za glasnogovornicu Europske komisije još su samo spekulacije.

Nastavljaju se konzultacije na najvišoj razini kako bi se pronašlo rješenje, rekla je Pia Ahrenkilde Hansen, glasnogovornica Europske komisije.

Za predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića dobar je bilo koji datum, samo da se postigne dogovor s Europskom komisijiom.

Podsjetimo, hrvatski premijer Zoran Milanović telefonski je razgovarao s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom kada je dogovoreno da se nastave napori kako bi se pronašlo rješenje za izlaz iz te situacije.

Vlada je u 'non-paperu' EK navela da će izmjene spornoga zakona stupiti na snagu 15. srpnja 2014. kako bi se dobilo dovoljno vremena za izmjene Ustava kojima bi se ukinula zastara za politički motivirana ubojstva.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist