Natrag
21.2.2019 06:59

facebook

twitter

google

rss

dulist

Hrvatska ne može oporezivati plaće EU-zastupnika

23.7.2013 @ 15:08 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Na usmeni upit zastupnika EP-a Tonina Picule je li obavezan plaćati porez u Hrvatskoj na svoju europsku plaću, Porezna uprava RH odgovorila mu je kako će hrvatskim europarlamentarcima oduzimati 40 posto plaće koju dobivaju za svoj politički rad u Bruxellesu i Strasbourgu, a koja se isplaćuje iz proračuna EU-a.

Kako piše Euroreport, prema članku 13 europskog zakona 'dužnosnici i drugi u službi Zajednica bit će odgovorni za plaće i primanja koje im daje Zajednica, u skladu s uvjetima i prema postupku propisanom od strane Vijeća, a koji provodi Komisija. Oni će biti izuzeti od poreza na dnevnice, plaće i primanja od strane Zajednica u državama članicama'.

To se ne odnosi samo na zaposlene u Vijeću ili u Europskoj komisiji, nego i na zastupnike u Europskom parlamentu, kao što stoji u članku 9. 'Protokola priloženog Ugovorima o osnivanju Europske zajednice i Europske zajednice za atomsku energiju – Protokol (br. 36) o povlasticama i imunitetima Europskih zajednica (1965.)': "Plaće u skladu s člankom 9. podliježu porezu za dobrobit zajednice pod istim uvjetima kao i one propisane na temelju članka 13. Protokola o povlasticama i imunitetima zajednica, za dužnosnike i druge službenike Europskih zajednica."
Europske zajednice pokrivaju određena područja politike EU-a. Lisabonskim ugovorom apsorbirana je Ekonomska zajednica koja je u raznim oblicima postojala od 1958., ali su preuzete njena prava i obaveze.

Ekspert je nastavio: Dužnosnici i ostali službenici, te ostali koji primaju naknade i plaće za svoj u Vijeću, Komisiji i Europskom parlamentu, plaćaju europski porez od 12 posto. Ali, izuzeti su od plaćanja poreza u svojim zemlja, kao što piše na EUR-lexu, a to je website na kojem se mogu naći pročišćeni tekstovi europskih zakona, iako na engleskom.

Da se to odnosi i na eurozastupnike u EP-u, vidi se iz članka 12. Odluke Europskog parlamenta od 28. rujna 2005. i usvajanja Statuta za zastupnike u Europskom parlamentu, u kojem stoji: "Plaće u skladu s člankom 9. podliježu porezu za dobrobit zajednice pod istim uvjetima kao i one propisane na temelju članka 13. Protokola o povlasticama i imunitetima zajednica, za dužnosnike i druge službenike Europskih zajednica."

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana