Zanimljivosti

Hrvatska mora smanjiti deficit!

Europska unija (Shutterstock Images LLC)

Eurostat, statistički ured Europske komisije, objavio je u ponedjeljak izvješće o stanju proračunskog deficita i javnog duga za svih 28 država članica Europske unije, uključivši prvi put i Hrvatsku.

 To su podaci koje Komisija koristi u postupku za slučaj prekomjernog deficita, i prema njima Hrvatska je u 2012. godini imala proračunski deficit od 16,35 milijardi kuna ili 5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

To je osjetno manji deficit nego godinu dana ranije, kada je iznosio 7,8 posto BDP-a i bio je najveći u nizu od četiri posljednje godine. Taj deficit za dva je postotna boda veći od najvećeg dopuštenog deficita iz Ugovora iz Maastrichta pa, prema tome, izlazi iz okvira prihvatljivih u Uniji.

Po podacima o ukupnom državnom (ili javnom) dugu Hrvatska stoji bolje: Eurostat je izvijestio da je državni dug na kraju prošle godine iznosio 183,27 milijardi kuna ili 55,6 posto BDP-a, dok Maastricht dopušta dug do 60 posto BDP-a.

Proračunski deficit za svih 28 država članica iznosi 510 milijardi eura ili 3,9 posto BDP-a. No, taj se postotak kontinuirano smanjuje zadnje četiri godine, krizne 2009. iznosio je 6,9 posto BDP-a. Hrvatska, dakle, premašuje deficit Unije za 1,1 postotna boda, što i nije tako puno, no važno bi bilo da se trend smanjivanja nastavi, a da li je to tako vidjet će se tek po podacima za 2013. godinu.
 

Pročitajte još

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist