Natrag
23.3.2019 19:50

facebook

twitter

google

rss

dulist

Hrvatska mora smanjiti deficit!

23.10.2013 @ 19:24 Mia Njavro Zanimljivosti

Podijelite:

Eurostat, statistički ured Europske komisije, objavio je u ponedjeljak izvješće o stanju proračunskog deficita i javnog duga za svih 28 država članica Europske unije, uključivši prvi put i Hrvatsku.

 To su podaci koje Komisija koristi u postupku za slučaj prekomjernog deficita, i prema njima Hrvatska je u 2012. godini imala proračunski deficit od 16,35 milijardi kuna ili 5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

To je osjetno manji deficit nego godinu dana ranije, kada je iznosio 7,8 posto BDP-a i bio je najveći u nizu od četiri posljednje godine. Taj deficit za dva je postotna boda veći od najvećeg dopuštenog deficita iz Ugovora iz Maastrichta pa, prema tome, izlazi iz okvira prihvatljivih u Uniji.

Po podacima o ukupnom državnom (ili javnom) dugu Hrvatska stoji bolje: Eurostat je izvijestio da je državni dug na kraju prošle godine iznosio 183,27 milijardi kuna ili 55,6 posto BDP-a, dok Maastricht dopušta dug do 60 posto BDP-a.

Proračunski deficit za svih 28 država članica iznosi 510 milijardi eura ili 3,9 posto BDP-a. No, taj se postotak kontinuirano smanjuje zadnje četiri godine, krizne 2009. iznosio je 6,9 posto BDP-a. Hrvatska, dakle, premašuje deficit Unije za 1,1 postotna boda, što i nije tako puno, no važno bi bilo da se trend smanjivanja nastavi, a da li je to tako vidjet će se tek po podacima za 2013. godinu.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana