Aktualno

“Hrvatska mora iskoristiti ulazak u EU”

"Hrvatska mora iskoristiti ulazak u EU"

EARTO konferencija danas i sutra održava se u hotelu Libertas Rixos u Dubrovniku pod naslovom: 'NEW HORIZONS FOR 2020 AND BEYOND – CROATIA AND SOUTH EAST EUROPE IN THE EUROPEAN UNION'.

Osnovni cilj EARTO konferencije je upozoriti na promjene i pogodnosti koje se Hrvatskoj otvaraju članstvom u EU na području znanosti i istraživanja te na snažnijem integriranju zemalja jugoistočne Europe u Europski istraživački prostor i novom programu za razvoj i inovacije – Horizon 2020. Poseban će naglasak u tom smislu biti na odgovornosti i učinkovitom korištenju europskih strukturnih fondova u svrhu poticanja istraživanja i razvoja te jačanju veza između znanosti i gospodarstva s ciljem jačanja konkurentnosti gospodarstva. EARTO konferencija održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a u Dubrovniku okuplje preko 200 vodećih inovatora, gospodarstvenika i političara.

– Ovo je najveća svjetska konferencija i osnovni joj je cilj upozoriti na promjene i pogodnosti koji se Hrvatskoj otvaraju ulaskom u EU, u području znanosti i istraživanja i snažnijem integriranju zemalja jugoistočne Europe.  U tom smislu poseban je nagasak stavljen na korištenje europskih strukturnih fondova u poticanju istraživanja i jačanja konkurentnosti gospodarstva – istaknula je Nina Šuibašić voditeljica marketinga iz Brodarskog Instituta d.o.o..

– Ako želimo Ujedinjenu Europu moramo ulagati u istraživanje i razvoj, i u tom smislu formirati zajedničke istraživačke politike – istaknuo je Jan Mengelers, Predsjednik EARTO udruženja i Predsjednik TNO Uprave

– Najveći naglasak treba staviti na obrazovanje mladih ljudi i mladih znanstvenika kako bi dolazili do interesantnijih problema za istraživanje i razvoj. Glavni je cilj rješavati i otkrivati probleme u društvu. EARTO predstavlja oko 350 istraživačko – tehnoloških organizacija u Europi, a glavna je ulogu poboljšanje suradnje  – rekao je John Hull, glavni tajnik EARTO-a.

Octavi Quintana Trias, direktor za Europski istraživački prostor (ERA) i generalni direktor za istraživanja i razvoj pri Europskoj komisiji, osvrnuo se na aktualnu ekonomsku krizu.
– U Europi je glavni prolem trenutačno u Europi ekonomska kriza koja je povećala razliku između naprednih zemalja i naprednih institucija i onih koji zaostaju u istraživanju i razvoju. Potrebno je snažnije ulaganje u istraživanje i razvoj kao i središnje financiranje istraživanja i razvoja. Treba koristiti europske politike da bi se došlo do ostvarenja tog cilja odnosno središnjeg financiranja kako bi se bolje koristili strukturni fondovi koji su po mom mišljenju posebno važni za zemlje koji imaju podinvestirano istraživanje u azvoj- naglasio je Trias.

Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković osvrnuo se na ulazak Hrvatske u EU:
– Hrvatska će ulaskom u EU na raspolaganju imati više od 1,5 milijardi eura godišnje.
To je strahovito veliki novac i na Hrvatskoj je da to maksimalno iskoristi, posebno imajući u vidu katastrofalno stanje u hrvatskoj ekonomiji. Sve institucije morale bi se brinuti da imamo što bolje projekte kako bi iskoristili strukturne fondove . Ovu šansu jednostavno moramo iskoristiti-  rekao je Antičić.

– Ovo je značajan događaj za našu znanstvenu, istraživačku i stručnu zajednicu. Zahvalni smo što nas je EARTO prihvatio prije nego što smo postali članovi EU. Želimo podignuti hrvatsko  gospodarstvo a to možemo samo na temelju projekata, na temelju pameti i znanja – zaključio je Vladimir Koroman, glavni direktor Brodarskog Instituta.

Pročitajte još

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist