Hrvatska

Hrvatska među najsiromašnijima

Luksemburg je prošle godine bio daleko najbogatija zemlja Europske unije, Bugarska i Rumunjska bile su najsiromašnije a Hrvatska je nešto bolja od njih, pokazuju danas objavljeni podaci europskog statističkog ureda

Luksemburg je tako prošle godine imao BDP po stanovniku, mjereno paritetom kupovne moći, više od dva i pol puta veći od prosjeka u 28-članoj Europskoj uniji, potvrdio je danas Eurostat lipanjsku procjenu, prenosi tportal.hr

Slijedi skupina zemalja koje uvelike zaostaju za Luksemburgom, s BDP-om po stanovniku 20 do 30 posto iznad prosjeka u EU28, a uključuju Austriju, Irsku, Nizozemsku, Švedsku, Dansku, Njemačku i Belgiju.

Finska se izdvaja s BDP-om 15 posto iznad prosjeka EU-a u 2012., koji su pak zastupale zemlje poput Francuske, Velike Britanije i Italije, s rasponom BDP-a od prosjeka do 10 posto iznad prosjeka EU-a.

Blizu su i Španjolska i Cipar, s BDP-om do 10 posto ispod europskog prosjeka.

Malta, Slovenija i Češka kreću se u rasponu od 10 do 20 posto ispod prosjeka EU-a a slijede Slovačka, Portugal, Grčka Litva i Estonija, čiji je BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći 2012. bio 20 do 30 posto ispod europskog prosjeka.

Hrvatska se s BDP-om po stanovniku točno 38 posto ispod prosjeka EU-a nalazi u skupini s Poljskom, Mađarskom i Latvijom, čiji se BDP kreće u rasponu od 30 do 40 posto ispod europskog prosjeka.

U lipnju Eurostat je u preliminarnoj procjeni izračunao da je hrvatski BDP po stanovniku u 2012. bio 39 posto ispod prosjeka EU-a.

Prema najnovijoj Eurostatovoj procjeni, hrvatski je BDP po stanovniku u 2012. ponovo najbliži onome Latvije koji je 36 posto ispod prosjeka EU-a.

Slijede Rumunjska i Bugarska, dvije najsiromašnije zemlje EU-a, s BDP-om 50 posto odnosno 53 posto ispod prosjeka EU-a.

Isti poredak na čelu i začelju ljestvice donio je i Eurostatov alternativni pokazatelj stvarne pojedinačne potrošnje po stanovniku, koji po njima bolje odražava stvarni životni standard kućanstava u EU.

Luksemburg je tako ponovo zauzeo vodeću poziciju sa stvarnom pojedinačnom potrošnjom po stanovniku 38 posto iznad europskog prosjeka. Bugarska i Rumunjska ponovo su na začelju s potrošnjom 50 odnosno 51 posto ispod prosjeka EU-a.

Hrvatska je i na toj ljestvici plasirana odmah ispred dvije najsiromašnije zemlje EU-a sa stvarnom pojedinačnom potrošnjom po stanovniku 40 posto ispod europskog prosjeka.

Pročitajte još

IZBORI ZA ČETIRI MJESECA Škoro bi postao predsjednik ako u drugi krug ide s Milanovićem

Dulist

Koje promjene donosi nova školska godina?

Dulist

‘PAO’ DNEVNI REKORD Evo kad je fiskalizirano 890 milijuna kuna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija