Kultura

HRVATSKA KOMORA ARHITEKATA ‘Mjera’ je najbolji konceptualni pothvat

Ocjenjivački sud za dodjelu nagrada Hrvatske komore arhitekata za 2019. godinu u sastavu akademik Nikola Bašić, dipl. ing. arh. (predsjednik) i članovi Tomislav Ćurković, dipl. ing. arh., prof. Ante Kuzmanić, dipl. ing. arh., akademik Mladen Obad Šćitaroci, dipl. ing. arh. i prof. dr. sc. Karin Šerman, dipl. ing. arh. objavio je nominacije za godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2019. godinu.

U kategoriji za najbolji konceptualni pothvat nominiran je časopis „Mjera“ Društva arhitekata Dubrovnik autora i urednika arhitekata Divne Antičević, Boža Benića i Romana Duića.

Namjera strukovnog časopisa „Mjera“ je kontinuirano bilježiti i kritički vrjednovati aktualne teme s područja arhitekture, urbanizma, kulture stanovanja, estetike prostora, kulturne baštine i njene zaštite, te dizajna, likovne i primijenjene umjetnosti ponajprije u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a onda i Hrvatskoj i svijetu. Cilj je časopisa razvijanje i afirmiranje dubrovačke arhitekture, urbanizma i kulture prostora, zalaganje za raznolik i kontinuiran razvoj dubrovačke arhitekture, briga o strukovnoj baštini, očuvanje graditeljske baštine, stvaranje okvira za kontinuirani razvoj arhitekture i urbanizma, propagiranje suvremenih stremljenja u arhitekturi i urbanizmu, poticanje suvremene arhitekture i njenog vrjednovanja.

Izdanja su formirana oko teme broja što omogućava da se pojedina tema obradi polako i temeljito, interdisciplinarno iz više kutova te postane svojevrsna knjiga koja objedinjuje stručna znanja i spoznaje o nekoj temi u određenoj točki društvenog razvitka. Prvi broj (veljača 2019.) bavi se nasljeđem: arhitekti, urbanisti, povjesničari umjetnosti, konzervatori, filozofi i umjetnici donose svoja promišljanja o brojnim aktualnostima s kojima se dubrovački, ali i hrvatski prostor u posljednje vrijeme suočavaju. Druga Mjera (prosinac 2019.) bavi se problematikom javnog prostora – postavlja pitanja koji su aspekti javnog prostora i tko su akteri koji ga stvaraju te se osvrće na utjecaj javnog prostora na oblikovanje društvenih odnosa i interakcija.

Pročitajte još

KULTNA PREDSTAVA Pogledajte ‘Suton’ online!

Dulist

#OSTANIDOMA Josipina snažna poruka pretočena u slikarsko platno

Mia Njavro Banić

IGRE U DOBA KORONE Situacija nije bajna, program će biti izmijenjen. Koliko, još ne znamo

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija