Hrvatska

Hrvatska dobila Vladu, Maro Kristić ušao u Sabor umjesto Kovačića

Hrvatska dobila Vladu, Maro Kristić ušao u Sabor umjesto Kovačića

Saborsko mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) utvrdilo je u srijedu navečer zamjene za zastupnike koji su otišli u izvršnu vlast, te zamjene još treba potvrditi Sabor na plenarnoj sjednici.

Kako prenosi Index, premijera Andreja Plenkovića mijenjat će Ljubica Lukačić koja je bila zastupnica u 6. saborskom sazivu.

HDZ-ove potpredsjednike Vlade i ministre vanjskih poslova i obrane Davora Ivu Stiera i Damira Krstičevića mijenjat će Majda Burić i Blaženko Boban, Mostova potpredsjednika Vlade i ministra uprave Ivana Kovačića Maro Krstić, zastupnik iz Dubrovnika.

Umjesto ministra Tomislava Ćorića u saborskim će klupama sjediti tajnik zagrebačkog HDZ-a, psihijatar Ivan Ćelić, zbog dužnosti ministra zdravstva svoj je mandat ‘umirovio’ Milan Kujundžić, mijenjat će ga Dragica Roščić, ekonomistica iz Baške Vode (inače 13. na listi u X.izbornoj jedinici u kojoj je HDZ osvojio sedam mandata). Ministra bez portfelja Gorana Marića mijenja načelnik općine Rugvica Mato Čičak, iako se spekuliralo da bi to mogao bivši ministar i zastupnik Ivan Šuker. U Saboru neće sjediti ni vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, mijenja ga Marija Balić, zastupnika Dražena Milinkovića mijenjat će Davor Miličević, HDZ-ovac iz Županje.

U saborske klupe vraćaju se bivši HDZ-ovi ministri Zlatko Hasanbegović, Darko Horvat, Anton Kliman i Miro Kovač te Mostov Davor Romić, odlaze njihove zamjene Sandra Kulić Makar, Nikolina Babić, Monika Udovičić, Martin Baričević i Natko Felbar.

MIP je odluke o zamjenama donio jednoglasno i bez rasprave.

Inače, Plenkovićeva Vlada ima 19 ministarstva, četvero potpredsjednika, koji su ujedno i ministri: Davor Ivo Stier ministar je vanjskih i europskih poslova, Damir Krstičević obrane, Martina Dalić gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva, a uprave Ivan Kovačić.

Ministar financija je Zdravko Marić, unutarnjih poslova Vlaho Orepić, pravosuđa Ante Šprlje, graditeljstva Lovro Kuščević, rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike je Nada Murganić, kulture Nina Obuljen Koržinek, regionalnog razvoja i fondova europske unije Gabrijela Žalac.

Resor turizma vodi Gari Cappelli, poljoprivrede Tomislav Tolušić, znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, a mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Ministar hrvatskih branitelja je Tomo Medved, zdravstva Milan Kujundžić, dok je Goran Marić ministar bez portfelja.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović