Aktualno

HRVATSKA BIRA: ZA ili PROTIV

U Hrvatskoj su danas u 7 sati otvorena birališta na kojim građani mogu zaokružiti žele li da definicija braka uđe u Ustav.

U slučaju uspjeha referenduma, podigao bi se prag za zakonsku izmjenu definicije braka od strane Sabora s natpolovočne većine na dvotrećinsku većinu. Osim glasovanja dvotrećinskom većinom u Saboru, statusno-pravne promjene u definiciji braka bile bi moguće putem novog referenduma.

Ovo je treći referendum u samostalnoj Hrvatskoj, nakon Referenduma o hrvatskoj samostalnosti 1991. i referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a prvi koji se raspisuje na temelju prikupljenih potpisa građana.

Podsjetimo, do referenduma je došlo, jer je građanska inicijativa 'U ime obitelji' 14. lipnja predala Hrvatskom saboru 749.316 potpisa građana koji se žele izjasniti o ovome, a izlaznost i uspjeh znat će se nakon 19 sati kada se birališta zatvaraju. Ovo je tema koja je novije vrijeme vjerojatno najviše podijelila Hrvatsku, a polemike ZA i PROTIV mogle su se vidjeti u obliku marševa, spotova, koncerata, promidžbenih aktivnosti, rasprava na društvenim mrežama svakodnevno. Jedina je šteta da Hrvatska ne pokazuje isti aktivizam kada se treba uhvatiti s deložacijama, siromaštvom, nezaposlenošću….

Pročitajte još

VLADA POPUSTILA Sutra odluka o povećanju kvote za strane radnike

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista

Dulist

NIJE SVUGDJE IZVRSNO Gdje je more bilo dobro, a gdje zadovoljavajuće kakvoće?

Dulist