Zanimljivosti

Hrvatska 50. najprosperitetnija država svijeta

Hrvatska 50. najprosperitetnija država svijeta

Nezavisna organizacija Legatum Institut sastavio je listu najprosperitetnijih zemalja na svijetu, a Hrvatska se našla na 50. mjestu.

Kako piše Dnevnik.hr, godišnji indeks prosperiteta računa se posljednjih šest godina i zasnovan je na osam kategorija: ekonomija, obrazovanje, poduzetništvo i prilike,upravljanje, zdravlje, osobna sloboda i sigurnost te socijalni kapital.

Indeks pokriva 96 posto svjetske populacije i predstavlja pokušaj šireg mjerenja ekonomskog zdravlja zemalja. Prema posljednjoj listi koja obuhvaća 142 zemlje, Hrvatska je zauzela 50. mjesto, čime je iza sebe ostavila Crnu Goru koja se našla na 57. mjestu, Makedoniju koja je zauzela 75. mjesto i Srbiju koja je zasjela na 79 mjesto. Hrvatska je bolja i od Albanije i Bosne i Hercegovine koje su se našle na92. i 99. mjestu. Od svih zemalja iz regije, najbolju je poziciju zauzelaSlovenija s visokim 24. mjestom.

Vodeće poizicije na listi zadržale su Norveška i Danska koje su i ove godine zauzele prva dva mjesta, dok je Švedska ove godine preskočila Australiju i Novi Zeland te zasjela na treće mjesto. Na šestom se mjestu nalazi Kanada, slijedi je Finska, dok su Nizozemska i Švicarska zauzele osmo i deveto mjesto. Među deset naboljih se ove godine našla i Irska. 

Ono što je posljedno zanimljivo jest da je SAD po prvi put ove godine ispao s liste vodećih deset najprosperitetnijih zemalja, zauzevši 12. poziciju, odmah nakon Luksemburga koji se nalazi na 11. mjestu.

Pročitajte još

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist