Aktualno

Hrvatima se ukidaju američke vize?

Hrvatima se ukidaju američke vize?

Američki kongres razmatra prijedlog da proširi ‘visa vaiwer’ program te omogući više zemalja, među kojima je i Hrvatska, da putuju u Sjedinjene Američke države bez vize.

Tako bi se Hrvatska, uz još devet zemalja, dodala na listu zemalja čiji građani više ne bi trebali posjedovati vizu. Smatraju da bi to omogućilo otvaranje novih radnih mjesta u američkoj turističkoj industriji, obzirom da bi se mogao očekivati i rast broja turista.

Prošle godine u veljači Komisija od SAD-a zatražila je da unutar šest mjeseci ukine vizni režim za državljane Poljske, Rumunjske, Bugarske, Cipra i Hrvatske, upozorivši ih da bi Unija mogla uvesti vize za američke diplomate ukoliko se taj problem ne riješi.

Trenutno se 38 zemalja nalazi na listi čiji građani ne trebaju vizu prilikom posjete SAD-u, već samo potvrdu koju zatraže na aerodromu a od toga su 23 zemlje članice EU. Građanima pet zemalja članica, uključujući Hrvatsku, potrebna je viza koja košta i do osam puta skuplje od spomenute potvrde što je, osim vizne, jasan dokaz financijske neravnopravnosti građana EU.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist