Natrag
20.4.2018 12:57

facebook

twitter

google

rss

dulist

Hrvati iz Chicaga nastupili pred sv.Vlahom

14.7.2012 @ 2:18 Baldo Marunčić Kultura
7;7

Podijelite:

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik i Turističke zajednice grada Dubrovnika, sinoć je ispred crkve sv. Vlaha upriličen koncert Folklorne skupine „Kardinal Stepinac“ iz Chicaga.

Folkloraši iz SAD-a, uglavnom  naraštaj mladih Hrvata, došli su u Hrvatsku početkom srpnja. Svoju turneju po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini započeli su u Zagrebu. Do sada su posjetili Krašić, Veliku Goricu, Osijek, Vukovar, Đakovo, Međugorje, Sarajevo te Korčulu.
Nakon Dubrovnika, posjetit će Split i Šibenik gdje će također održati koncert.

Inače, ova je folklorna skupina osnovana pri hrvatskoj školi „Kardinal Alojzije Stepinac“, koja je utemeljena 1973. godine u okviru Hrvatske župe sv. Jeronima.

Glavna je zadaća  škole učiti polaznike  materinski jezik, kulturu i povijest svojih predaka. Djeca također uče pjevati hrvatske pjesme i plesati hrvatska kola.  Pri školi postoji i „Klub Stepinac“ koji je osnovan 1988. godine. Svrha njegova postojanja je okupljanje  hrvatskih obitelji kako bi očuvali vezu s hrvatskom zajednicom.

Pri školi djeluju i tamburice još od 1988. godine. Posebno je bila  aktivna tijekom Domovinskog rata 90-ih godina, kada se skupljala pomoć za Hrvatsku, a trojica bivših učenika sudionici su Domovinskog rata.

Četrdesetogodišnja povijest Hrvatske škole „Kardinal Stepinac“ svojim aktivnostima svjedoči da Hrvati izvan Domovine i te kako njeguju zajedništvo, hrvatski jezik i kulturu.

Posve sigurno mladi Hrvati iz Chicaga potvrdili su to i svojim nastupima u Domovini, posebno ovim u Dubrovniku koji se održao na najljepšoj dubrovačkoj pozornici, na ponos domovinske i iseljene Hrvatske.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana