Zanimljivosti

HRT će potrošiti četiri milijuna kuna na vilu za koju se bore njezini izvorni vlasnici

Hrvatska radiotelevizija ove godine odlučila je potrošiti četiri milijuna kuna na renovaciju Vile Dubravka. Riječ je o prekrasnom dubrovačkom zdanju sagrađenom na samom početku prošlog stoljeća, a koje je sedam desetljeća bilo dom Radio Dubrovnika. Oronulu vilu sada namjeravaju urediti iako izvorni vlasnik, obitelj Glavić koja je u valu nacionalizacije i borbe protiv klasnih i političkih neprijatelja u bivšoj Jugoslaviji ostala bez većine svojih posjeda, pa tako i Vile Dubravka, i dalje vodi spor za povrat svoje imovine, piše Tportal.

Nakon što su ranije ove godine raspisali natječaj težak dva milijuna kuna za sanaciju krova i stolarije u Vili Dubravka, ovih dana za isti iznos bez PDV-a traže izvođače za obnovu instalacija. Riječ je o vili izgrađenoj 1902. godine, upisanoj u registar kulturnih dobara RH, koja se prostire na 1400 kvadrata te ima vrt i šetnicu. Njezina je bliža i daljnja povijest vrlo burna. Izgradio ju je Federico Glavić, bogati povratnik iz Čilea koji se po povratku iz Južne Amerike skrasio sa suprugom i kćerkom u Vili Dubravka, koju je dao izgraditi. Ubrzo mu je jedina kći upravo u novoizgrađenom obiteljskom domu tragično okončala život.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Buduće mame, imate pitanja ili sumnje? Posjetite radionicu ‘Porod bez straha’!

Dulist

KRASNE, UKUSNE I MIRISNE Jesmo li zaboravili na nespole?

Dulist

Obucite se prikladno, ponesite vodu i krenite pješačkim stazama Konavala

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija