Natrag
20.3.2019 02:14

facebook

twitter

google

rss

dulist

HPD SNIJEŽNICA U NOVIM AVANTURAMA S planine na otoke

22.2.2016 @ 22:27 Dulist dulist IN
5;5

Podijelite:

Polaznici Zimske planinarske škole u organizaciji HPD Sniježnice ‘gostovali’ su nedavno na planini Hajli (2403 m) iznad Rožaja.

Spavalo se u vrhunskom planinarskom domu Grope na 1980 m n/v. Do doma uređenog u etno stilu, koji se nalazi u netaknutoj prirodi podno stjenovitih vrhova dobacili su ih prijatelji iz PSK Hajla sa svojim specijalnim vozilom TAM110. U sklopu škole na snijegu i ledu vježbale su se tehnike potrebne za osiguravanje partnera, penjanje kuloara, hodanje u navezi, izradu sidrišta, absail i prusiciranje. Nakon svih tih napornih vježbi u snijegu do koljena gostoljubivi domaćini su im pripremili veće količine domaćih ćevapa koji su u na ovim visinama posebnog okusa i mirisa. Naravno nije im bilo lako odoliti.

S visokih ledenih visina sletili smo do mora i proteklu nedjelju smo iskoristili za jedan brzinski ‘skok’ do Korčule gdje je HPD Sniježnica u suradnji sa neretvanskim i korčulanskim planinarskim društvima uspela atraktivni otočni vrh Kom (508 m). Iako ne impresionira svojom visinom vrh je dosta preoznatljiv po strminama i širokim vidicima prema srednjim i južnodalmatinskim otocima kao i prema poluotoku Pelješcu i masivu Biokova. Na nevelikom vrhu tako se našlo skoro 70 planinara iz Vele Luke, Žrnova, Korčule, Orebića, Vrgorca, Gradca, Metkovića, Ploča, Brela, Baške Vode i Dubrovnika. Tura je uključivala i obilazak Kočja (zaštićenog krajobraza prirode) i Vele Spile, špilje u kojoj su pronađeni najstariji umjetnički keramički artefakti na svijetu i koja spada među najznačajnije pretpovijesne lokalitete na području Europe. Velike pohvale Zoranu Azinoviću iz Hpd Grabovica koji se potrudio da sve bude usklađeno i lijepo organizirano.

Speleološki odsjek HPD Sniježnice obišao je i manje poznatu špilju u blizini Slanog, ucrtali su je u svoje karte i pripremaju izradu nacrta. Navodno je špilja dijelom nastala za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je Talijanima zatrebao ‘frižider’ za pohranu hrane. Iako se nalazi u neposrednoj blizini kuća ispred špilje su veće količine smeća, nažalost…

Đani Kobilić/Foto: www.hpd-snijeznica.hr

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana