DuList IN

HPD SNIJEŽNICA U NOVIM AVANTURAMA S planine na otoke

Polaznici Zimske planinarske škole u organizaciji HPD Sniježnice ‘gostovali’ su nedavno na planini Hajli (2403 m) iznad Rožaja.

Spavalo se u vrhunskom planinarskom domu Grope na 1980 m n/v. Do doma uređenog u etno stilu, koji se nalazi u netaknutoj prirodi podno stjenovitih vrhova dobacili su ih prijatelji iz PSK Hajla sa svojim specijalnim vozilom TAM110. U sklopu škole na snijegu i ledu vježbale su se tehnike potrebne za osiguravanje partnera, penjanje kuloara, hodanje u navezi, izradu sidrišta, absail i prusiciranje. Nakon svih tih napornih vježbi u snijegu do koljena gostoljubivi domaćini su im pripremili veće količine domaćih ćevapa koji su u na ovim visinama posebnog okusa i mirisa. Naravno nije im bilo lako odoliti.

S visokih ledenih visina sletili smo do mora i proteklu nedjelju smo iskoristili za jedan brzinski ‘skok’ do Korčule gdje je HPD Sniježnica u suradnji sa neretvanskim i korčulanskim planinarskim društvima uspela atraktivni otočni vrh Kom (508 m). Iako ne impresionira svojom visinom vrh je dosta preoznatljiv po strminama i širokim vidicima prema srednjim i južnodalmatinskim otocima kao i prema poluotoku Pelješcu i masivu Biokova. Na nevelikom vrhu tako se našlo skoro 70 planinara iz Vele Luke, Žrnova, Korčule, Orebića, Vrgorca, Gradca, Metkovića, Ploča, Brela, Baške Vode i Dubrovnika. Tura je uključivala i obilazak Kočja (zaštićenog krajobraza prirode) i Vele Spile, špilje u kojoj su pronađeni najstariji umjetnički keramički artefakti na svijetu i koja spada među najznačajnije pretpovijesne lokalitete na području Europe. Velike pohvale Zoranu Azinoviću iz Hpd Grabovica koji se potrudio da sve bude usklađeno i lijepo organizirano.

Speleološki odsjek HPD Sniježnice obišao je i manje poznatu špilju u blizini Slanog, ucrtali su je u svoje karte i pripremaju izradu nacrta. Navodno je špilja dijelom nastala za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je Talijanima zatrebao ‘frižider’ za pohranu hrane. Iako se nalazi u neposrednoj blizini kuća ispred špilje su veće količine smeća, nažalost…

Đani Kobilić/Foto: www.hpd-snijeznica.hr

Pročitajte još

HIRovac Saša Fegić postao članom International Association of Cape Horners

Dulist

DAN IZ SNOVA Vjenčanja u Adriaticu postala su još ljepša!

Dulist

The New York Times uvrstio Hrvatsku na popis otvorenih zemalja za američke građane

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija