Vaše vijesti

HPD Sniježnica i trekking utrke na Mosoru i Mljetu

TREKKING

Ovo proljeće obilježile su utrke Dalmatinskog proljetnog treking kupa kao i utrka Mljet treking. Natjecatelji HPD Sniježnice su sudjelovali na svim utrkama. Ukupno su pretrčali, prehodali, prepuzali čak 284 km. Ostvarili su zapažene rezultate a naša nepobjediva Nikolina je opet osvojila prvo mjesto.

Ovaj put to je bilo na poznatom Mosor Grebbeningu 2014. Osvojila ga je u ultra teškoj kategoriji (utrka po kamenjaru u dužini od 35 km). U light kategoriji (19 km) naši Ivona i Lazar su osvojili druga mjesta dok je Nikola utrku završio na šestom mjestu.
Utrka „Mosor Grebbening“ održava se već 8 godina, sljednica je Mosorskog planinarskog maratona iz 90-ih godina prošlog stoljeća. Jedna je od najdugovječnijih treking utrka u cijeloj Hrvatskoj.
Nakon što je proteklih godina Mosor Grebbening prošao kroz većinu Poljičkih i Omiških sela, ove godine se vratio svojim korijenima. Ultra staza nakon dugo godina kretala je iz Klisa, zatim mosorskim grebenom, te je završila u Gatima, centru Poljičke kneževine. Organizator ove poznate utrke je Planinarska udruga Gata.
Karakteristika ovih utrka je spajanje kulturno povijesnog naslijeđa sa prirodnim ljepotama. Uz  povijesni muzej i stare crkvice svih tih zaselaka najviše pažnje privlači fascinantni pogled na kanjon Cetine pored Omiša. Kao i na svim dosadašnjim utrkama uz dobre rezultate dobro se i zabavaljalo uz vrlo ljubazne domaćine koji su svojim domaćim proizvodima i lokalnim specijalitetima počastili sve iscrpljene trekere trkače i planinare.
Na nama bližem Mljet Trekku sudjelovalo je također nekoliko članova HPD Sniježnice, naš Marko je osvojio srebrenu medalju u 14K kategoriji. Sveukupno je sudjelovalo oko 200 trekera što domaćih što stranih u tri kategorije. Kao i prethodnih godina dan je bio savršen za utrku. Trčeći i plivajuči predivnim mljetskim krajolicima i jezerima tijekom utrke mnogi su se sudionici i ozljedili. Nasreću riječ je bila o lakšim ozljedama i ogrebotinama. Očigledno su ih malo zaslijepile otočne ljepote pa je tako došlo do zapinjanja za razne oštre stijene kojih na Odisejevom otoku ne fali. Cijelu utrku popratili su i fotografi treking lige.
Dok je dio HPD Sniježnice trčao po pustolovnim utrkama drugi dio predvođen Zoranom Čabrilom je obilazio zaboravljene staze u Konavoskim brdima. Uz usijecanje staza pripremali su teren za markiranje i označavanje. Nažalost u tim se kategorijama ne dijele medalje a vjerojatno bi trebale. Zato bravo Zorane!

Pripremio: Đani Kobilić, HPD Sniježnica

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist