Vaše vijesti

HPD SNIJEŽNICA Od Mosora do Himalaje

HPD SNIJEŽNICA Od Mosora do Himalaje

U organizaciji neretvanskih planinarskih društava Grabovica i Adrion nedavno su i planinari HPD Sniježnice uspeli planinu Mosor i vrhove Veliki Kabal i Vickov stup. Mosor je planinski masiv koji se proteže od Klisa do rijeke Cetine u dužini od 25 km. Smatra se kolijevkom dalmatinskog planinarstva.

Veliki Kabal je najviši vrh Mosora (1339 m/nv). Sa vrha se pruža pogled na grad Split, Kaštelanski zaljev, Brački kanal, Biokovo, otoke i splitsko zaleđe. Sam vrh je obilježen velikim drvenim križem.

Vickov stup (1325 m/nv) je nešto manji, ali također dosta posjećen planinski vrh. Na njemu se nalazi i sklonište specifične konstrukcije i građe. To je čelični deseterokutni stup (kula) visine 3 metra. Podigli su ga radnici splitskog škvera 1952. Ime „Vicko“ je dobio po jednom radniku. U slučaju lošeg vremena u „stup“ se može skloniti do deset planinara.

U povratku se posjetio i popularni planinarski dom „Umberto Girometta“. Dom je zidana katnica sa velikom blagovaonicom i sobama za 80-ak ljudi. Otvoren 1931., nadograđen i obnovljen zbog ratnih stradanja 1951. Ime je dobio po splitskom profesoru, planinaru, speleologu i publicistu koji je zaslužan za njegovu izgradnju. Pl. dom Umberto je i popularno splitsko izletničko mjesto. O domu se brine HPD Mosor. Planinari su pošumili okoliš doma, livade i jezerce sa tisućama borovih sadnica. Među borovima uz jezerce skoro se uvijek nađu i simpatični tovari koje je naša Branka odmah zumirala. Na jednom od susjednih vrhova nalazi se i zvjezdarnica.

Neki su se zaželili i snijega pa su produžili nešto sjevernije, isključili mobitele i prespavali u pl. domu Alan na srednjem Velebitu. Preko travnatih padina prekrivenih prvim tankim sniježnim pokrivačem uspeli su vrh Zečjak (1622 m/nv) i napravili kružnu turu Velebitskim prostranstvima. U planu je bio i Zavižan ali se odustalo zbog leda i snijega na cesti podno vrha.

Dok je jedan dio planinara uživao u mediteranskom kršu, mosorskom fažolu, snijegu i vidicima na otoke drugi dio HPD Sniježnice je usjekao i izmarkirao kružnu planinarsku stazu na području Male Petke. Projekt je to u suradnji sa Gradom Dubrovnikom i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području DNŽ. Kroz buduće projekte postavit će se ekološke info table, urediti vidikovac i educirati građane o važnosti park šume te o zaštiti prirode. Prošli mjesec završen je i projekt zaštite i očuvanja platane na Brsaljama gdje su se mnogi građani informirali o očuvanju prirode i vezanim aktivnostima. Kroz prigodne radionice ukljućen je i velik broj djece.

U suradnji Planinarske udruge Kondor i HPD Sniježnice u ponedjeljak 17. studenog u 19.00 u prostorijama HGSS-a u Novoj Mokošici biti će održano predavanje o nedavnoj uspješnoj ekspediciji Kondora na jedan od himalajskih vrhova, na poznati 6091 metar visoki vrh Pisang Peak. Naši prijatelji planinari Mario Crnčević i Zlatko Rajčević će nam opisati svoje pripreme, zgode i nezgode po bespućima nama dalekog Nepala i opasnih Himalaja.

Đani Kobilić
www.hpd-snijeznica.hr

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist