Vaše vijesti

HPD SNIJEŽNICA Kroz jesen i zimu planinarska škola

HPD SNIJEŽNICA Kroz jesen i zimu planinarska škola

Nakon dugih i temeljitih priprema nedavno je krenula ‘Zimska planinarska škola 2016.’ i to prva ove vrste u organizaciji HPD Sniježnice.

Sama škola je nešto ekstremnija od ‘Opće planinarske škole’ jer se veći dio aktivnosti odvija u hladnijim uvjetima tj. u snijegu i ledu. Školu vodi iskusni planinar i GSS-ovac Lazar Badanjac Laky koji je kao i većina demonstratora i predavača član HPD Sniježnice. U sklopu ZPŠ 2016. već je odrađeno i nekoliko ‘izleta’ na Sniježnicu i Orjen, kao i predavanje o prvoj pomoći koje su održali Antonija Živković i Zoran Čabrilo.

Sama škola će trajati 5 tjedana, a svi koji je budu pohađali naučit će koju opremu koristiti, od tehničke odjeće, obuće, cepina, dereza, užadi. Kako se pripremiti za uspon, koje su opasnosti u planini, prva pomoć, orijentacija, meteorologija, čvorologija, što su lavine, kako popeti zasniježenu padinu, kako osigurati partnera. Bit će predavanja i o HGSS-u, o ekspedicijama i još mnogo toga. Najvjerojatnije polaznicima neće biti dosadno, a i stalno će biti u pokretu po okolnim hladnim planinama.

Krajem 2015. kao i početkom 2016. bilo je poprilično izleta, akcija, projekata, utrka i zahvalnica. Naši članovi sudjelovali su na nekoliko većih i manjih uspona i tura poput Musale, Golemog koraba, Durmitora, Trnovačkog jezera, Tamnika, Gromače, Sniježnice, Orjena, Babine gomile i Ogulina.

Organizirao se i edukacijski tečaj za speleologe. U suradniji sa Javnom ustanovom za zaštitu prirode, speleo odsjeka i markacističke sekcije očistila se i unutrašnost Močiljske špilje. Uredilo se i penjalište na Brgatu. Nastavlja se i projekt Petka.

Sniježničari su sudjelovali i na rekreativnoj biciklističkoj utrci ‘Konavle 100 km’ kao i na utrkama: SkyRace Orjen i na trail utrci u okolici sela Kameno. Naš Mario Crnčević ponovno je posjetio Nepal i svojim kolegama odnio humanitarnu pomoć koju je skupio u svojoj humanitarnoj akciji. A zbog doprinosa u radu kluba za mlade HPD Sniježnici dodijeljena je i zahvalnica Europskog doma Dubrovnik.

HPD Sniježnica je sudjelovala sa svojim volonterima i na svečanom obilježavanju Međunarodnog dana volontera.

Prošlih godina društvo je dosta radilo na usavršavanju i edukaciji zainteresiranih članova tako da već sada HPD Sniježnica ima popriličan broj školovanih i educiranih instruktora, predavača, demonstratora iz svakog svog odsjeka kao i markacionista, speleologa, spašavatelja (pri HGSS-u) i planinarskih vodiča. Primali su se i novi članovi u društvo tako da HPD Sniježnica već ima i svoj ‘pomladak’, a najmlađi jubilarni 100 član ima tek 6 mjeseci.

Po završetku Zimske škole kreću i pripreme za još jedan projekt ‘100 žena na Sniježnici’, tj. za popularni veliki uspon na Sniježnicu povodom Dana žena. Nadamo se da se vidimo na Sniježnici i u prirodi u što većem broju!

Kako izgleda rad Zimske planinarske škole na terenu možete provjeriti ovdje.

 

Pripremio: Đani Kobilić

www.hpd-snijeznica.hr

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist