DuList IN

HPD SNIJEŽNICA i Dan planete Zemlje – Evo gdje su sve điravali naši planinari

HPD SNIJEŽNICA i Dan planete Zemlje - Evo gdje su sve điravali naši planinari

Protekli vikend planinari HPD Sniježnice uspeli su nekoliko planinskih vrhova. Uspeli su ponovno najviši vrh Hrvatske i opjevane Dinare, Sinjal (1831 m).

Pripremio: Đani Kobilić

www.hpd-snijeznica.hr

Ovaj put uspon je bio iz pravca Knina a noć pred hladni uspon prespavana je u planinarskoj kući Brezovac na 1050 m n/v. Druga grupa planinara je u subotu unatoč oblačnom vremenu napravila đir nama bližim Konavoskim brdima preko Ledenica do Eskulapa. Sunčana nedjelja iskorištena je za „brzinski“ izlet na Biokovo i vrh Vošac (1421 m) iznad Makarske.

Uspon visokogoraca HPD Sniježnice na Prokletije na vrh Maja Rosit (2524 m) na granici C.Gore i Albanije je odgođen u zadnji tren zbog tehničkih poteškoća. Međutim uspet je jedan drugi bliski vrh Velušnica (1871 m) sa kojeg je najljepši pogled na Karanfile (masiv koji se sastoji od više nazubljenih vrhova, čak tri su viša od 2400 m). Iako uspon na Velušnicu nije previše tehnički zahtjevan opasnost od lavina predstavlja veliku prijetnju planinarima. Naravno fotografije ne mogu dočarat ljepotu pogleda sa svih ovih vrhova ali prelijepo je i zastrašujuće u isti tren.

Speleolozi HPD Sniježnice su također bili aktivni za vikend pa su se sa „tečajcima“ spustili u skoro 200 m duboku jamu u Komajima. Tečaj se bliži kraju a mračna komajska jama bila je zadnji test pred ispit i speleo kamp na Sniježnici kada će se mnogi „tečajci“ spustiti i u podzemlje Glogove jame.

Povodom Dana planeta Zemlje u prostorima Europskog doma Dubrovnik, HPD Sniježnica je u suradnji sa Klubom za mlade Drito održala predavanje o ekologiji i projektu Natura 2000. Predavanje je održao Maroje Burić, mag. ing. maricult. koji je prisutne upoznao i sa zaštićenim dijelovima prirode u području Dubrovačko-neretvanske županije. Međunarodni dan planete Zemlje 22.travnja obilježava više od milijardu ljudi diljem cijelog svijeta u preko 150 država. Stanovnici Hrvatske organizirano obilježavaju taj dan od 1990. Mnogi individualci, udruge, državne institucije odaju priznanje ovom čudesnom planetu ali i pokreću akcije za očuvanje Zemlje. HPD Sniježnica će u sklopu obilježavanja Dana planete Zemlje osim održanog predavnja obići i planinarsku stazu na Maloj Petci i ukloniti otpad ostavljen od nesavjesnih izletnika. Ovim putem pozivamo sve izletnike, planinare, rekreativce i ostale da više pažnje pridodaju očuvanju prirode koja nas okružuje. Osim što joj se divimo moramo je i očuvati!

Video Prokletije:

 

Pročitajte još

KREATIVNI PRAZNICI U LUŽI Radionica crtanja likova iz crtića na najmlađe!

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgledaju konavoski i župski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist