Aktualno

Hotel Koločep ide na bubanj

Hotel Koločep ide na bubanj

Privredna banka Zagreb, koja je prije osam godina financirala neprofitnu ustanovu Otok znanja za kupnju hotela Koločep od Hrvatskog fonda za privatizaciju, predložila je prodaju hotela javnom dražbom, piše Večernji list.

Javna dražba trebala bi se održati 28. veljače po cijeni od 36,4 milijuna kuna što je, prema mišljenju stručnjaka, podcijenjeno uzme li se u obzir da je 2005. godine, kada je dubrovačko područje bilo slabije posjećeno, za hotel nuđena cijena od oko 60 milijuna kuna.

Otok znanja ugovor s državom sklopio je prije osam godina na razdoblje od pet godina, no u tom razdoblju nisu realizirana obećana ulaganja, u međuvremenu je došlo i do razilaženja partnera iz Otoka znanja, a cijelim slučajem bavio se i DORH. Država nakon isteka ugovora do danas nije prebacila dionice hotela na sebe, iako je to trebala napraviti, s obzirom na to da obveze iz ugovora nisu ispunjene. Vraćanje dionica državi još je 2008. godine zatražio i Otok znanja, jer je već tada bilo očito da se planirano ulaganje neće provesti, a nakon toga isto je navodno zatražila i Privredna banka Zagreb.

– Do raskida ugovora nije došlo, jer način na koji se to htjelo učiniti nije bio prihvatljiv državi – kaže nam Erik Mohorović, čelnik Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO).

A zbog niza nedorečenosti država to nije učinila ni 2010. godine, kada je zakonski ugovor s Otokom znanja istekao. I sada postoje različita tumačenja je li PBZ mogao objaviti javnu dražbu ili ne. Ta je banka nad Otokom znanja prije dvije godine pokrenula stečaj, no odobrenje da se ide u prodaju nije podržano na Skupštini vjerovnika pa, kako smatra Željko Markota iz Otoka znanja, prodaja nema pravni temelj.

– Poziv na prodaju je nezakonit, jer je protivan propisima koji reguliraju prodaju dionica; nije odobren od skupštine vjerovnika, procjenu vrijednosti dionica nezakonito je obavila osoba koja nema dozvolu Hanfe i vjerovnici nisu imali uvid u dokumentaciju – kaže Markota i tvrdi da stečajna upraviteljica Otoka znanja cijeli proces vodi bez police osiguranja.

Stečajna upraviteljica Otoka znanja Ivana Sušić potvrdila nam je pak da su se vjerovnici jednoglasno složili oko prodaje Koločepa.

Uza sve apsurde kroz ovih osam godina, najveći je bio u samom startu kada je Otok znanja pobijedio u konkurenciji nad izdašnijim ponudama Gorana Štroka i Emila Tedeschija. Otok znanja trebao je od Koločepa stvoriti mjesto gdje će cijele godine boraviti svjetski nobelovci i znanstvenici te prenositi znanja, no u konačnici cijeli je kompleks danas na čekanju.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist