Kultura

‘HOLOGRAMI NADE’ Pjesme Ivana Koprića ispisane na komadiće papira

'HOLOGRAMI NADE' Pjesme Ivana Koprića ispisane na komadiće papira

U Mjesecu hrvatske knjige Dubrovačke knjižnice organizirale su predstavljanje prve zbirke poezije dr. sc. Ivana Koprića „Hologrami nade“ koje se održalo 11. studenoga, a uz autora zbirku su predstavili prof. dr. sc. Snježana Banović i dr. sc. Vlaho Bogišić, dok je stihove čitao Edi Jertec, glumac Kazališta Marina Držića.

Pokušavajući uhvatiti svoj hologram nade, pretačući misli i emocije u riječi, Ivan Koprić rukom je na papiriće ispisivao pjesme odražavajući tako trenutak onedrevne potrebe da se nešto zapiše.
– Hologrami su trodimenzionalni, život nije plošan, mene studenti vide kao zapreku koja treba potpisati nešto, a ne vide treću dimenziju koja stoji iznad profesora koji stavi kravatu – rekao je autor zbirke, a Banović je istaknula kako ‘nije čudno’ da netko tko se bavi znanošću, ozbiljnim stvarima i javnom upravom – piše poeziju.

– Čovjek mora imati ventil od svih stvari koje doživljava u svojoj struci, mislim da je poezija najbolji način. Kod Koprića se na Fakultetu uči o participativnom upravljanju kao relevantnom obliku društvene slobode, bez koje se kao ni bez znanja i ljepote, to jest, znanosti i umjetnosti, ne može graditi zdravo i napredno društvo. Isto se može primijeniti na njegovu poeziju, ali uz dodatak filozofskog načela ‘ono bez čega poezija ne može to je život i smrt, ono bez čega život i smrt ne vrijede to je poezija’. U Koprića se to vidi već u samim naslovima poglavlja: Sjene, Perlice na tamnom nebu, Kako se ljubav sniva i Prostor slobode – rekla je prof. dr.sc. Banović.

Autor zbirke, dr.sc. Ivan Koprić istaknuo je kako ‘ima ljudi koji su se iznenadili’ ovom zbirkom jer slovi kao ‘relativno strog profesor prava’.

– To je jedna uloga koju igramo tamo, ovdje je jedna druga uloga, a što je naš život nego mnoštvo uloga koje smo krenuli igrati onako kao su nas odgajali roditelji, učitelji… Što su hologrami za nadu, to svi znamo, nada je važna kategorija, možda važnija nego sama riječ asocira, riječ je toliko svakodnevna da često zaboravljamo koliko je velika, jer što u životu preostaje osim nade. S ovom zbirkom došao sam do mjesta gdje sam htio, to je ostvarenje mojih snova koje nemaju veze s karijerom nego s poezijom. Ta prijelomna točka kad je zbirka objavljena dala mi je snagu i nadu da pišem dalje – zaključio je dr.sc. Ivan Koprić koji je završio i drugu zbirku poezije koja bi brzo mogla ugledati svjetlo dana.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist