Grad

Hoće li Vekselberg zbog ruševnog Belvederea plaćati ‘paprenu’ komunalnu naknadu?

Hoće li Vekselberg zbog ruševnog Belvederea plaćati 'paprenu' komunalnu naknadu?

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš najavila je kako će svi vlasnici napuštenih hotela plaćati uvećane komunalne naknade.

– Cijeli smisao je da vlasnici koji su kupili nekretnine, a nisu ih priveli namjeni, prvenstveno govorim o turističkim objektima, da ih komunalnom naknadom prisilimo da ih dovedu namjeni jer to je u interesu i nas i njih, države i jedinica lokalne samouprave – kazala je ministrica za Dnevnik NoveTV.

Pojasnila je kako je u pripremi zakon o komunalnom gospodarstvu koji će predviđati povećanje naknade za one objekte koji su turističke namjene, a nisu u funkciji. Ta bi naknada, dodala je, trebala biti ‘pet ili 10 puta viša nego što je to uobičajeno’.

– Neke druge zemlje su imale iste probleme i izašle su iz tih problema pa ne vidimo razloga da to ne bude tako i u Hrvatskoj – kazala je Mrak Taritaš.

Na primjeru zapuštenog turističkog kompleksa Haludovo na otoku Krku ministrica je kazala da ‘Haludovo danas plaća naknadu od 20-ak tisuća kuna’, dok bi predviđenim povećanjem plaćali oko 500 tisuća kuna. No, stave li objekt u fukciju naknada bi, kazala je, ‘bila manja’.

– Haludovo je komunalno opremljen prostor, on ima i cestu i vodovod, odvodnju, javnu rasvetu, sve to općina mora platiti bez obzira da li hotel radi ili ne. Ali ako radi onda je veća korist i za općinu i za državu. Smisao je da vlasnike prisilimo da plaćaju ili će se općine na nekretninu upisivati određenim zabilježbama – istaknula je Mrak Taritaš.

Kazala je da je utvrđeno kako u trećini općina i gradova komunalna naknada, koja je isključio lokalni prihod, čini manje od 10 posto njihovih proračuna dok bi, izmjenom zakona, ona mogla činiti i 15 posto.

– 10 do 15 posto prihoda treba biti komunalna naknada i na ovaj način zakonom ćemo prisiliti općine i gradove da rade svoj posao, a oni koji neće raditi svoj posao neće moći dobiti subvencije od države – poručila je ministrica.

Na pitanje znači li to da će povećanu naknadu morati plaćati i crkva ministrica je kazala da uvijek postoje izuzeci.

– Postoji ugovor koji je država potpisala s crkvom. Italija je jednako tako uvela pravilo da tamo gdje crkva zarađuje na nekretnini plaća naknadu. Tamo gdje je nekretnina u funkciji zarade plaćat će naknadu, gdje nije neće – istaknula je ministrica Mrak Taritaš.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist