Natrag
20.4.2019 06:37

facebook

twitter

google

rss

dulist

Hoće li Vekselberg zbog ruševnog Belvederea plaćati ‘paprenu’ komunalnu naknadu?

11.8.2015 @ 9:03 Dulist Grad

Podijelite:

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš najavila je kako će svi vlasnici napuštenih hotela plaćati uvećane komunalne naknade.

– Cijeli smisao je da vlasnici koji su kupili nekretnine, a nisu ih priveli namjeni, prvenstveno govorim o turističkim objektima, da ih komunalnom naknadom prisilimo da ih dovedu namjeni jer to je u interesu i nas i njih, države i jedinica lokalne samouprave – kazala je ministrica za Dnevnik NoveTV.

Pojasnila je kako je u pripremi zakon o komunalnom gospodarstvu koji će predviđati povećanje naknade za one objekte koji su turističke namjene, a nisu u funkciji. Ta bi naknada, dodala je, trebala biti ‘pet ili 10 puta viša nego što je to uobičajeno’.

– Neke druge zemlje su imale iste probleme i izašle su iz tih problema pa ne vidimo razloga da to ne bude tako i u Hrvatskoj – kazala je Mrak Taritaš.

Na primjeru zapuštenog turističkog kompleksa Haludovo na otoku Krku ministrica je kazala da ‘Haludovo danas plaća naknadu od 20-ak tisuća kuna’, dok bi predviđenim povećanjem plaćali oko 500 tisuća kuna. No, stave li objekt u fukciju naknada bi, kazala je, ‘bila manja’.

– Haludovo je komunalno opremljen prostor, on ima i cestu i vodovod, odvodnju, javnu rasvetu, sve to općina mora platiti bez obzira da li hotel radi ili ne. Ali ako radi onda je veća korist i za općinu i za državu. Smisao je da vlasnike prisilimo da plaćaju ili će se općine na nekretninu upisivati određenim zabilježbama – istaknula je Mrak Taritaš.

Kazala je da je utvrđeno kako u trećini općina i gradova komunalna naknada, koja je isključio lokalni prihod, čini manje od 10 posto njihovih proračuna dok bi, izmjenom zakona, ona mogla činiti i 15 posto.

– 10 do 15 posto prihoda treba biti komunalna naknada i na ovaj način zakonom ćemo prisiliti općine i gradove da rade svoj posao, a oni koji neće raditi svoj posao neće moći dobiti subvencije od države – poručila je ministrica.

Na pitanje znači li to da će povećanu naknadu morati plaćati i crkva ministrica je kazala da uvijek postoje izuzeci.

– Postoji ugovor koji je država potpisala s crkvom. Italija je jednako tako uvela pravilo da tamo gdje crkva zarađuje na nekretnini plaća naknadu. Tamo gdje je nekretnina u funkciji zarade plaćat će naknadu, gdje nije neće – istaknula je ministrica Mrak Taritaš.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana