Aktualno

Hoće li se ipak rušiti kuće ispod bolnice?

Vijeće za kulturna dobra Republike Hrvatske razmatrit će odluku o mogućnosti uklanjanja trošnih kuća u Ulici dubrovačkih branitelja.

Naime, pomoćnicu ministrice kulture Sanju Šaban, koja je tijekom vikenda boravila u Dubrovniku, zanimala je odluka koju je Grad Dubrovnik donio o rušenju sa svrhom širenja prometnice, te je, nakon uvida u stanje predmetnih kuća najavila kako će Vijeću za kulturna dobra predložiti razmatranje odluke o mogućnostima uklanjanja kuća.

Pomoćnica ministrice Zlatar osim ove lokacije obišla je i radove na rekonstrukciji Lazareta, te naglasila kako Ministarstvo podupire ovaj projekt. Također je izrazila zadovoljstvo tempom i kvalitetom izrade radova.

Uz nju u obilasku su bili i ravnateljica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žana Bača, predsjednik Savjeta za urbanizam vlade RH Željko Peković, te gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

Arhitekt Peković prezentirao je pomoćnici projekt izgradnje pristana ispod Lazareta. Dogovoreno je da će se taj projekt uputiti u proceduru izdavanja dozvola gradnje, a da će se Ministarstvo i Konzervatorski odjel o njemu očitovati u redovitoj proceduri.

Također, razgovaralo se i o gradnji pješačke pasarele između Posata i Lazareta, odnosno „prozračnog mosta“ za koji je djelomično već izdana potvrda na glavni projekt.

Na prostoru Pustijerne prema projektu Dražena Juračića i Jelene Skorup predviđena je gradnja studentskog doma, kojim bi se tristo mladih uselilo u Grad u zidinama.

U obilasku je zaključeno kako s takvim promišljanjem prostora treba nastaviti te u sljedećem koraku pripremiti dokumentaciju za javno-privatno partnerstvo.
 

Pročitajte još

VAŽNO Kako zaštititi palme od napada crvene palmine pipe

Dulist

Željan Konsuo idućeg petka predstavlja prvu knjigu o Jugu ‘Pet do sto’

Dulist

ZAJEDNIČKE GROBNICE BONINOVA GOTOVO POPUNJENE Kamo s posmrtnim ostatcima nakon 10 godina?

Leona Rašica