Aktualno

Hoće li POS doživjeti sudbinu župske dvorane?

Hoće li POS doživjeti sudbinu župske dvorane?

Krajem kolovoza u Gradu Dubrovniku otvorene su ponude za izgradnju osam zgrada POS-a sa 64 stana na površini od 5 547 metara četvornih u Mokošici.

Na natječaj su pristigle tri ponude, tvrtke Zagorje Tehnobeton d.d. iz Varaždina, tvrtke Tolo Trade d.d. iz Imotskog te tvrtke Fenix d.o.o. iz Slavonskog Broda. Upravo je ponuda potonje tvrtke u iznosu nešto većem od 28,6 milijuna kuna ocijenjena najpovoljnijom.

Vrijedi podsjetiti kako je lokacijska dozvola za zgrade ishođena u ožujku 2011. godine, provedena je javna nabava za glavne i izvedbene projekte, izrađen glavni projekt prometnice i zgrada, u veljači 2012. izdana potvrda na glavni projekt. Gradnja POS-a odabirom izvođača gotovo da može započeti.
 
Loša župska iskustva
 
Gotovo da može, jer dok traje žalbeni rok vrijedi upozoriti kako slavonskobrodska građevinska tvrtka Fenix na jugu Hrvatske na žalost i nema baš nabolje reference. O tome svjedoči zgrada školske športske dvorane u Župi dubrovačkoj, projekt Ministarstva regionalnog razvoja i Općine Župa dubrovačka, a koju je prvotno u proljeće 2007. godine počeo graditi GP Dubrovnik.

Ipak, nesretnim nestankom GP-a s građevinske scene, dvorana ostaje nedovršena i čeka odabir novog izvođača. Gradnju u listopadu 2010. godine preuzima Feniks uz rok gradnje od godina, sve s ciljem useljenja u školskoj godini 2011./2012.. Zgrada međutim još uvijek nije izgrađena.
Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli i sam priznaje kako tvrtku Fenix ne pamti baš po najboljem.

– Naša iskustva nisu previše dobra jer naša školska športska dvorana još uvijek nije dovršena. Izvođač se povukao s posla i traži da mu se plate neki naknadni radovi i ta priča još nije završena – ističe Nardelli. Dodaje kako bi problem trebali riješiti Ministarstvo regionalnog razvoja i Općina.

– Sad je sve to u proceduri nadzora nad gradilištem. Možemo reći kako je 95 posto dvorane završeno, ostao je još manji dio posla, ali na žalost dvorana se ne može koristiti – rekao nam je Nardelli, posebno ističući kako je rok izgradnje značajno prekoračen.

– Tražit ćemo da se zbog kašnjenja radova i loše kvalitete izvedbe odrede penali. Još ne znamo hoćemo li trebati angažirati novu tvrtku da dovrši radove. Vjerujem da bi to mogao izvesti i Feniks – zaključuje Nardelli.
 
Loše reference?
 
Članica uprave tvrtke Fenix za financijske i komercijalne poslove Anka Perić Mirosavljević u telefonskom razgovoru nam je rekla kako bi, u slučaju da žalbeni rok prođe u redu, tvrtka krenula s radovima odmah. Ne smatra kako će im župski problem biti loša preporuka za Mokošicu.

–  Ne vidim zašto bismo imali loše reference. Ta dvorana je napravljena nakon što je nekoliko godina stajala nedovršena zbog odustajanja GP Dubrovnika. Radovi su stali zato što su se pojavili nepredviđeni radovi koji su neophodni kako bi se dobila uporabna dozvola, a nisu bili u ugovornom troškovniku. Ne inzistiramo da ih mi radimo, nego samo da se obračuna što smo odradili, odnosno da se analizira naša ponuda koju smo dali za završetak projekta – ističe Mirosavljević, dodajući kako tvrtka Fenix ima preko milijun kuna državnog posla kojeg ne može naplatiti iz pravnih razloga.

– Potrebno je provesti postupak dougovaranja kako bismo mogli izraditi aneks ugovora i ispostaviti obračun. Sve smo obračune davali tijekom prošle godine kako su se pojavljivali nepredviđeni radovi. Napravili smo i kompletan obračun, ali još nismo dobili nikakav odgovor – objašnjava Mirosavljević.

Tko je zakazao u slučaju gradnje školske športske dvorane u Župi i hoće li to imati utjecaja na gradnju POS-a u Mokošici pročitajte u novom broju tjednika duList, koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist