Aktualno

Hoće li dubrovački obrtnici na ekskurziju u Španjolsku? Odluka je na roditeljima!

Hoće li dubrovački obrtnici na ekskurziju u Španjolsku? Odluka je na roditeljima!
Učenici završnog razreda Obrtničke škole trebali bi 30. Kolovoza otputovati u Barcelonu na maturalno putovanje. Namjeravamo idući tjedan sazvati roditeljski sastanak kako bismo odlučili zajedno s njima hoćemo li odgoditi putovanje ili ćemo od turističke agencije tražiti zamjenu za neku drugu destinaciju – potvrdio nam je to Dinko Mandić, ravnatelj Obrtničke i tehničke škole u Dubrovniku. 
Teroristički napad dogodio se jučer u Barceloni u kojem je živote izgubilo trinaest ljude, a više stotina ih je ozlijeđeno. Opće je poznato kako učenici srednjih škola upravo ovaj grad biraju kao destinaciju za svoja maturalna putovanja.
Ravnatelji srednjih škola koji su ekskurzije trebali provesti u Španjolskoj, od četvrtka su u posebnoj neizvjesnosti, a u petak je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak preporučila školskim odborima odgodu svih putovanja u Kraljevinu Španjolsku nakon terorističkih napada u toj državi. Odluka je donesena s obzirom na veliki broj upita medija i roditelja, kao i sigurnosne procjene Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
Iz Ministarstva napominju da je pravilnikom o izvođenju izleta, ekskurzija, i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole utvrđeno da ‘nakon temeljite procjene stupnja opasnosti i preporuke nadležnih institucija Republike Hrvatske školski odbor ima pravo zabraniti provođenje izvanučioničke nastave’, navode u Večernjem listu.
– To je maturalno putovanje koje bi trebalo biti bezbrižno, no ovi nemili događaji psihološki će utjecati na same maturante i na njihove roditelje. Racionalno gledano, mjere sigurnosti bit će veće nego u ostalim gradovima Europe. Ponavljam, učenici bi trebali na putovanje ići 30. kolovoza. Obzirom kako Ministarstvo preporučuje odgodu za idući tjedan, možda će se preporuka i ukinuti zbog čega ćemo sve odlučiti idući tjedan na sastanku. Odluku o odlasku na putovanje želimo dati u ruke roditelja – rekao je ravnatelj Mandić.
Učenici ostalih srednjih škola u Dubrovniku kao destinaciju nisu izabrali Španjolsku, kako su nam potvrdili ravnatelji. Učenici završnih razreda TUŠ-a će u Grčku, gimazijalci će u Prag, kao i pomorci te učenici Umjetničke škole, dok će u Francusku otputovati maturanti Medicinske škole.

Pročitajte još

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist