Politika

HNS USUSRET SJEDNICI ‘Visina paušalnog poreza ne može biti ista od Straduna do Kantafiga’

HNS USUSRET SJEDNICI 'Visina paušalnog poreza ne može biti ista od Straduna do Kantafiga'

Dubrovački HNS ove je srijede predstavio prvi od svojih projekata naziva ‘Osjetite povijest’ u mandatu nove predsjednice Nataše Gabričević, a ujedno su se i osvrnuli na predstojeću sjednicu Gradskog vijeća.

Član predsjedništva podružnice i gradski vijećnik Miho Obradović referirao se, kako kaže, na jučerašnju gradonačelnikovu izjavu u kojoj je on, prema njegovima navodima, izjavio kako je u Dubrovniku već cijena paušalnog poreza po krevetu 750 kuna.

-Pretpostavljam da je već donio odluku sa svojim klubom vijećnika. Međutim, tvrdim da cjenik nije dobro napravljen. Na primjer, visina paušalnog poreza potpuno je ista na Stradunu i Kantafigu, što je skroz nelogično. Ako već u Gradu imamo parkirne zone pa se cijena razlikuje po određenom predjelu, onda nema logike da se takav princip ne primijeni i u ovom slučaju. Prijedlog HNS – a na današnjoj sjednici je da Gornja Sela idu na minimalnu visinu nakdane od 150 kuna i da se zone rangiraju te da se množe s različitim koeficijentima koji će padati kako se od Grada udaljujemo – istaknuo je Obradović te se potom osvrnuo na Strategiju sporta i sportske infrastrukture koja je ovog ponedjeljka predstavljena vijećnicima, a o njoj će se i na današnjoj sjednici odlučivati.

-Strategija sporta je potrebna, donekle je i dobra te pohvaljujem dubrovačke stručnjake koji su na njoj radili, ali ima dosta grešaka. Na primjer, na 476 stranici se navodi da je početak projekta za Dubrovačko društvo sportske rekreacije 2019., a pet stranica iza vidi se da je rok za osnivanje 2020. Glavni problem je izvor financiranja. Najlakše je bilo navesti da će cijeli iznos od 400 milijuna platiti Grad. Nema javnog partnerstva, EU fondova i drugih primjera financiranja. Nema ni točnih lokacija što će biti najveći problem, nigdje se ne vide imovinsko-pravni odnosi, poput onih u Gospinom polju. Ne vidi se koji je rok i koja je cijena otkupa zemlje, a to je najveći problem. Teško će biti provesti je – rekao je Obradović.

Predsjednica dubrovačkog HNS-a Nataša Gabričević predstavila je projekt ‘Osjetite povijest’.

-Danas na Stradunu imamo suvenire različitog podrijetla poput magneta i otvarača za boce. Naš je prijedlog da uz ulaznicu na dubrovačke zidine svaki posjetitelj dobije mali poklon, a to je tradicionalni proizvod s našeg područja i s vremenom bismo došli do toga da se ti proizvodi spuste na Stradun. Cilj je da to postane glavni proizvod i kontakt s posjetiteljima. Poklon bi trebao biti proizveden na području bivše Dubrovačke Republike, a kod odabira i otkupa proizvoda vodili bismo računa da prednost imaju poljoprivrednici, žene, umirovljenici i mali poduzetnici. Svaki bi proizvod imao i QR kod koji bi posjetitelja vodio na internetsku stranicu. To bismo sve ostvarili povećanjem cijene ulaznica na 220 kuna u sljedećoj godini i tako bismo godišnje dobili 26 milijuna kuna koji bi služili isključivo za otkup i pripremu ambalaže za takve poklone. Mogli bismo tako otkupiti sav asortiman ovog tipa s ovog područja – zaključila je Gabričević.

Pročitajte još

Na Pile u sezoni stižu zaštitari!

Andrea Falkoni Račić

Branko Bačić: Zoran Milanović već četiri godine krši ustav

Dulist

O MILANOVIĆEVOJ KANDIDATURI Peđa Grbin Ustavnom sudu: Nemojte nas zavlačiti

Dulist