Politika

HNS-ovci: ‘Udarac po džepu jedini je lijek za najezdu bankomata’

HNS-ovci: 'Udarac po džepu jedini je lijek za najezdu bankomata'

‘Ovolikom broju bankomata svakako nije mjesto na Stradunu. Na ovu invaziju naši sugrađani s pravom su burno reagirali, a potaknut njihovim pitanjima na sjednici Gradskog vijeća na potrebu žurnog rješavanja ovog problema prvi je upozorio upravo vijećnik HNS-a Miho Obradović’, pišu iz HNS-ove podružnice Dubrovnik.

Dubrovački HNS stoga pozdravlja odluku da se Gradskom vijeću uputi prijedlog izmjena Odluke o komunalnom redu koji bi trebao riješiti najezdu bankomata u izlozima na najljepšoj ulici na svijetu.

‘Izmjene ovog pravilnika uvode potrebu dobivanja suglasnosti lokalnog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. Iako je takva suglasnost formalno i do sada trebala biti ishođena kako bi se moglo raditi preinake na izlozima u povijesnoj jezgri, pa tako i postaviti bankomate, u najnovijim slučajevima njihovo mišljenje očito se nije tražilo. Stoga dubrovački HNS smatra kako je potrebno još veću važnost dati Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu, i to na način da se dodatnim izmjenama ovog pravilnika taj odjel proglasi tijelom koje donosi konačno rješenje. Ujedno je potrebno u pravilnik unijeti i odredbu da vrata i prozori koji gledaju na Stradun moraju biti u izvornom izgledu i uređeni te da uređaji ne mogu biti sastavni dio prozora i vrata, osim u slučajevima kada je za to ishođena potrebna dozvola, a na što bi upravo komunalni redari posebno obratili pažnju te prijavljivali one koji se ne pridržavaju tih pravila. Na taj način osiguralo bi se poštivanje odluke Konzervatorskog odjela, ali i dobilo instrument kažnjavanja onih kojima riječi zaštićeno kulturno dobro predstavljaju tek mrtva slova na papiru. Upravo zato što takvi na Dubrovnik gledaju isključivo kao na zlatnu koku koja samo proizvodi bogatstvo, udarac po džepu im i predstavlja jedinu učinkovitu kaznu’, zaključuju u HNS-u.

Pročitajte još

Branko Bačić: Zoran Milanović već četiri godine krši ustav

Dulist

O MILANOVIĆEVOJ KANDIDATURI Peđa Grbin Ustavnom sudu: Nemojte nas zavlačiti

Dulist

STRUČNJAK ZA USTAVNO PRAVO Milanović teško krši Ustav! Ovo je primjerenije Kim Il-sungu, nego demokraciji

Dulist