Politika

HNS O LIBERALIZACIJI TAKSI TRŽIŠTA Veća konkurencija donosi i niže cijene

HNS O LIBERALIZACIJI TAKSI TRŽIŠTA Veća konkurencija donosi i niže cijene

Dubrovački HNS priopćenjem za medije osvrnuo se na ovog petka u Hrvatskom saboru izglasane Izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

-Najviše koristi od danas izglasane liberalizacije taksi tržišta imat će – građani. Izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu zastupnici u Saboru danas su omogućili našim sugrađanima niže cijene, veću kvalitetu te najvažnije – mogućnost izbora. Ovim zakonom uvedena su jednaka pravila za sve, pa će sada umjesto da jedinice lokalne samouprave direktno utječu na dobivanje licenci auto taksi prijevoz moći obavljati svi koji zadovolje uvjete. Liberalizacijom tržišta doći će do povećanja broja zaposlenika unutar djelatnosti, a malim poduzetnicima će biti lakša procedura. A prijevoznici će moći birati sredstvo za naplaćivanje vožnje – taksimetar ili elektroničku aplikaciju – navode iz dubrovačkog HNS-a u priopćenju te dodaju da su optužbe o velikim gužvama ili ‘dolasku stotina taksista iz cijele Hrvatske u Dubrovnik koje su plasirali pojedini taksisti i njihovi saveznici koji su podržavali monopol na uslugu prijevoza i tražili zadržavanje postojećeg stanja i visokih cijena te niske razine usluge, neutemeljene’.

-Osnovna ekonomska računica govori kako veća konkurencija uvijek donosi i niže cijene, a posljedično i veću kvalitetu u borbi za što bolju poziciju na tržištu. I upravo zato je nelogično očekivati kako će prijevoznici iz ostatka Hrvatske moći konkurirati domaćim prijevoznicima, posebice zbog visokih cijena smještaja te nemogućnosti pronalaska istog u sezoni. Novi zakon donosi i druga poboljšanja, primjerice budući taksisti moraju imati najmanje 21 godinu i dobar ugled, što znači da neće moći taksirati ako su bili pravomoćno kažnjavani ili platili više od 25 tisuća kuna kazni u zadnje dvije godine. I starost vozila će se urediti pravilnikom koji će se uskoro donijeti, što će također značajno doprinijeti kvaliteti usluge i sigurnosti putnika. Stoga dubrovački HNS pozdravlja donošenje ovog zakona kojim se omogućuje dostupna, kvalitetna i sigurna usluga svim našim građanima. Na taj način taksi prijevoz prestaje biti luksuz i napokon postaje dostupan svima, a sloboda izbora čiju uslugu koristiti sada pripada građanima – navodi se u priopćenju HNS-a Dubrovnik na čijem je čelu Miho Obradović.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist